Ange ditt sökord

Dödligheten i blodpropp i benen eller lungorna är flerdubbelt så hög som antalet döda i till exempel bröst- och prostatacancer. Foto: Shutterstock

Dödligheten i blodpropp i benen eller lungorna är flerdubbelt så hög som antalet döda i till exempel bröst- och prostatacancer. Foto: Shutterstock

Onödiga dödsfall kan förebyggas med ökad kunskap om blodproppar (trombos)

En gång i timmen, dygnet runt, drabbas en svensk av en blodpropp i benen eller lungorna. Men kunskapen om symtomen vid blodproppar är låg trots att det är så vanligt.

Annons:

Därför drar en informationskampanj igång på Världstrombosdagen den 13 oktober med syftet att fler ska lära sig mer om symtomen.

Dör i onödan

Dödligheten i blodpropp i benen eller lungorna är flerdubbelt så hög som antalet döda i till exempel bröst- och prostatacancer. 

Att få känner till symtomen riskerar att leda till ännu fler dödsfall då många söker vård för sent och som en konsekvens av detta dör i onödan.

Söka vård i tid

I ett uttalande säger professor och överläkare Peter Svensson vid Koagulationscentrum, Skånes Universitetssjukhus, att söka vård i tid kan utgöra skillnad mellan liv och död.

Till exempel är dödligheten vid en obehandlad propp i lungan 30 procent medan dödligheten vid optimal behandling endast är fem procent. De vanligaste symptomen vid propp i lungan är akut påkommen andnöd och smärta vid andning.

Låg kunskap om symtomen

Inom vården för blodproppar brottas man ofta med det som på läkarspråk brukar kallas för ”patient delay”, säger Peter Svensson. Det vill säga att patienten går hemma under en eller flera dagar och tänker att ”det kanske kan vara en muskelbristning eller en stukad fot” innan de söker vård för något som sedan visar sig vara en propp exempelvis i benet.

Peter Svensson menar att detta är något man måste ändra på, så att fler känner igen symtomen för en blodpropp och kommer snabbare till behandling.

Viktigt med fysisk aktivitet 


Att lyckas få ner antalet dödsfall som beror på blodproppar, eller tromboser som det också kallas, är mycket viktigt för att stödja WHO:s mål om att minska de förtida dödsfallen, som beror på andra sjukdomar än infektionssjukdom, med 25 procent till 2025.

Varannan person som får en blodpropp i ben eller lungor, har ingen tidigare säker identifierbar riskfaktor. Det allmänna rådet för att förebygga blodpropp är att fysiskt aktiv på ett normalt sätt. Gå upp och rör på dig emellanåt och ta en promenad på 30 minuter ett par gånger om dagen, säger Peter Svensson.

Symtom vid blodpropp

Symtomen varierar beroende på var blodproppen sitter. Blodproppar i kroppens vener är vanligast förekommande i benen, ofta under knät. Ömhet och ibland smärta uppstår där blodproppen bildats.

Även svullna och rodnande ben kan vara symptom på en blodpropp. Till följd av svullnad och smärta kan det vara svårt att gå normalt.

Annons:

Källor:

Skånes universitetssjukhus, Malmö, Bayer HealthCare, Pfizer

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: