Ange ditt sökord

Bältros ger hudutslag och brännande smärta som i värsta fall kan bli mycket långvarig. Foto: Shutterstock

Bältros ger hudutslag och brännande smärta som i värsta fall kan bli mycket långvarig. Foto: Shutterstock

Nytt vaccin med bättre effekt mot bältros

Vaccinutvecklingen har gått framåt. Med det nya bältrosvaccinet, Shingrix, har man i studier sett en skyddseffekt på mer än 90 procent på personer över 50 år. En av fyra får bältros under sin livstid.

Annons:

Om man har haft vattkoppor lever viruset kvar i kroppen och ju äldre man är desto större är risken att drabbas av bältros. Då 98 procent av svenska befolkningen har haft vattkoppor löper praktiskt taget alla i Sverige risk att utveckla bältros under sitt vuxna liv. Hälften av alla över 85 år har haft bältros. Symtomen är smärtsamt utslag med blåsor, vanligtvis som ett bälte på ena kroppshalvan, men ibland i ansiktet. De flesta får akut smärta, som kan kännas värkande huggande eller stötliknande. Bältros kan vara en mycket smärtsam och obehaglig sjukdom med nervsmärtor där vanliga värktabletter inte hjälper. Hos framför allt äldre kan besvären i värsta fall finnas kvar under flera år.

Vaccinet finns sedan den 21 april tillgängligt i Sverige för att förebygga bältros (herpes zoster). För fullgott skydd behövs två injektioner med två månaders mellanrum. Än så länge finns ett begränsat antal doser av det nya bältrosvaccinet och då endast hos vissa privata vaccinatörer. För mer information gå in på https://www.vaccin.se/sjukdomar/baltros/. Det finns ytterligare ett vaccin sedan tidigare, men med sämre och avtagande effekt. Bältrosvaccin ingår inte i högkostnadsskyddet och får därför bekostas själv.

 

Annons:

Källor:

1177.se

gsk.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: