Ange ditt sökord

Nytt potentiellt läkemedel mot alkoholberoende

Nytt potentiellt läkemedel mot alkoholberoende

Forskare vid Karolinska institutet har studerat hjärnans belöningssystem och hittat ett ämne som stabiliserar dopaminhalten som ger berusandekänslan. Genom att stabilisera dopaminet skulle man kunna behandla alkoholberoende. 

Annons:

Den som dricker mycket alkohol riskerar att avtrubba hjärnans belöningssystem och det i sin tur leder till att man måste dricka större mängder alkohol för att inte må dåligt. Det nya ämnet, OSU6162 stabiliserar hjärnans dopaminhalt vilket minskar suget efter mer alkohol och även skulle kunna minska eller ta bort det lustfyllda i att dricka. Ämnet togs från början fram av bland annat Nobelpristagaren Arvid Carlsson som även äger rättigheterna.

Alkohol frisätter dopamin

Dopamin frigörs naturligt i vår kropp i samband med exempelvis mat, miton och sex. Du upplever en berusande och lustfylld känsla och när man dricker alkohol frisätts mer dopamin än vid naturlig stimulering. Den här känslan av välmående kopplas till minnet och ett visst agerande – det i sin tur leder till att vi upprepar agerandet för att upplevea belöningskänslan.

Allt eftersom man dricker mer alkohol avtrubbas också belöningssystemet vilket konstant kräver mer alkohol för att uppleva berusningen och undvika obehagskänsla. Det är den här avtrubbningen som forskarna med det nya ämnet tror sig kunna stabilisera.

Stabiliserar dopaminhalten

OSU6162, ämnet som man har studerat, har unika egenskaper. Det säger Pia Steensland som är docent vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet och den som har lett studien. Hon förklarar att ämnet höjer de låga och samtidigt sänker de höga halterna och den stabiliseringseffekten kan visa sig “synnerligen attraktiv för behandling av alkoholberoende”. 

Forskarna har gjort studier på råttor då råttor har ett liknande belöningssystem i hjärnan som vi människor. Man gav råttorna tillgång till akohol och vatten. Några av råttorna var efter några månader storkonsumenter av alkohol och det var dessa “storkonsumenter” som minskade avsevärt vid behandling med OSU6162. 

Genom särskilda tester kom man även fram till att begäret efter alkohol och viljan att få åtkomst till alkohol minskade avsevärt, detta även efter att råttorna varit utan alkohol i flera veckor. 

Påbörjar nya studier

I dagsläget har man använt OSU6162 i samband med forskning kring hjärntrötthet till följd av stroke men man planerar att till hösten 2012 rekrytera försökspersoner till studier baserade på alkoholmissbruk. 

Cirka 300 000 personer lider av alkoholmissbruk i Sverige idag och det finns endast tre godkända läkmedel som dessutom ordineras relativt sällan enligt Karolinska institutet. Man vet att dopamineffekten minskar i hjärnans belöningssystem efter långvarigt alkoholmissbruk och därför hoppas forskarna att det nya ämnet kan fungera som läkemedel och hjälpa den som är alkoholberoende. 

Mer läsning:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: