Ange ditt sökord

Omkring 800 personer väntar idag i Sverige på ett organ för transplantation.  Foto: Shutterstock

Omkring 800 personer väntar idag i Sverige på ett organ för transplantation. Foto: Shutterstock

Nytt nationellt donationsfrämjande centrum

En ny lagstiftning som kan öka antalet donationer drar ut på tiden samtidigt som det råder stor brist på organ i Sverige. I väntan på utredningen vill regeringen nu inrätta ett nytt nationellt donationsfrämjande centrum.

Annons:

Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Juridiska analyserna håller inte

Den utredning i frågan som har gjorts presenterades redan för ett par år sedan, närmare bestämt hösten 2015. Där framgick bland annat förslag på hur organ bättre tas till vara och att anhöriga i de fall där det inte finns hopp om förbättring för en patient på en intensivvårdsavdelning ska tillfrågas om organdonation.

Den möjligheten finns i många andra länder men i Sverige menar regeringskansliets jurister att förslaget krockar med svensk grundlag som fastställer att individers rätt till samtycke om vård garanteras. Till Ekot säger socialminister Annika Strandhäll att de juridiska anlyserna i den utredning som nu ligger inte håller måttet. På grund av de invändningar som har kommit vill regeringen nu utreda frågan på nytt.

Många hinner dö innan de får nya organ

Varje år dör mellan 30 till 50 personer i landet då de inte hinner få nya organ som njurar, lever eller lungor. Omkring 800 personer väntar idag i Sverige på ett organ för transplantation. 

Andelen transplantationer är lägre än i många andra länder, detta trots att en majoritet av svenskarna är villiga att donera organ efter döden. 

Inrättar ett nytt centrum

Regeringen har nu beslutat avskaffa det befintliga rådet för organ- och vävnadsdonation. Istället väljer man att i väntan på den nya utredningen att inrätta ett nationellt donationsfrämjande centrum.

Detta centrum kommer att stå under Socialstyrelsen. 

Fakta: Organtransplantationer 2017

  • Antalet personer som donerade sina organ efter döden: 188
  • Njurtransplantationer: 474, varav 125 med levande donator
  • Hjärttransplantationer: 62
  • Lungtransplantationer: 64
  • Levertransplantationer: 181
  • Patienter på väntelistan 800, varav 680 väntar på en njure (per 30/9 2017)

På Livsviktigt.se kan du som vill ta ställning till organdonation läsa mer om fakta och hur du gör. Sidan drivs av Socialstyrelsen.

Annons:

Källor: Svensk Transplantationsförening, Socialstyrelsen, Sveriges Radio Ekot

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: