Ange ditt sökord

Nytt läkemedel i kampen mot bröstcancer

Nytt läkemedel i kampen mot bröstcancer

Afinitor har visat sig hejda tumörtillväxten och fördubbla tiden utan tumörtillväxt hos de kvinnor som behandlades. Läkemedlet godkändes nyligen inom EU i kombination med antihormonbehandling som behandling av hormonpositiv bröstcancer.

Annons:

Hormonpositiv bröstcaner är den vanligaste formen av bröstcancer som drabbar över 5 000 kvinnor i Sverige. Vanligast har varit att behandla sjukdomen med bland annat antihormoner och cytostatika för att förhindra att det bildas fler tumörer. Nu har alltså EU godkänt läkemedlet Afinitor som bromsar sjukdomsutvekclingen och även fördröjer behovet av behandling med cellgifter.

Ny typ av läkemedel

De tumörer som bildas vid hormonpositiv bröstcancer är beroende av östrogen och progesteron, kvinnliga hormoner. Genom antihormoner ocjh cytostatika har man tidigare lyckats behandla hormonpositiv bröstcancer.

Afinitor blockerar istället ett tillväxtprotein i cancercellen som på så vis kan stoppa sjukdomsutvecklingen. I förlängningen betyder det att man även fördröjer behovet av cellgifter. Det säger Henrik Lindman, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Dubbelt så lång tid utan tumörtillväxt

Totalt har man studerat bröstcancerpatienter vid 189 sjukhus och från Sverige deltog Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Akademiska sjukhuset i Uppsala där Henrik Lindman arbetar. Han är även den svenska prövningsledaren för studien.

Genom en aktiv substans, everolimus, minskas blodtillförseln till tumören och fördröjer tillväxt som spridning av cancerceller. Kvinnor som behandlades med Afinitor och antihormonell behandling i kombination levde 7,8 månader utan tumörrtillväxt jämfört med kvinnor som enbart fick antihormonell behandling som levde 3,2 månader utan tumörtillväxt.

I ett uttalande säger Maria Wiklund Karlsosn, ordförande för Bröstcancerföreningen Amazone i Stockholm att “allt som ger mer tid till kvinnor som lever med spridd gbröstcancer är goda nyheter.”

Halverad risk för spridning

Afinitor har nu godkänts inom EU för behandling av avancerad eller spridd hormonpositiv bröstcancer i kombination med antihormonbehandlingen exemestan. 

Förutom att stoppa tumörtillväxten så visade studien även att risken för att cancern skulle fortsätta sprida sig mer än halverades genom den nya behandlingskombinationen. 

I dagsläget finns läkemedlet redan på svenska apotek och används då som behandling av spridd njurcancer och vissa neoroendokrina tumörer. Enligt Henrik Lindman på Akademiska sjukhuset i Uppsala innebär godkännandet att ” … vi får en ny behandingsmetod för de kvinnor som har den vanligaste formen av bröstcancer”. 

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: