Ange ditt sökord

Syftet med Fotboll utan Fylla är att minska andelen kraftigt berusade personer, öka tryggheten och skapa en ännu bättre stämning på matcherna.  Foto: Shutterstock

Syftet med Fotboll utan Fylla är att minska andelen kraftigt berusade personer, öka tryggheten och skapa en ännu bättre stämning på matcherna. Foto: Shutterstock

Nya krafttag mot alkohol på fotbollsmatcher

Fotboll utan Fylla. Så kallas den nya satsningen som ska ge en bättre fotbollsupplevelse genom att minska intaget av alkohol vid allsvenska matcher på Stockholmsarenorna.

Annons:

Satsningen är ett samarbete mellan IQ och STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem) som de gör tillsammans med stockholmsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby.

Berusade personer försämrar upplevelsen

En bra och trygg stämning på arenan är A och O för att alla besökare ska få en så bra fotbollsupplevelse som möjligt. Tyvärr kan upplevelsen försämras av att en del personer dricker för mycket alkohol, blir alldeles för berusade och stör övriga besökare. 

Att alkohol förekommer under matcherna är dock ingen hemlighet, men det är först nu som man vet hur mycket. 

10 procent av besökarna kraftigt berusade

Under fotbollssäsongen 2015 genomfördes en blåsstudie i samband med åtta olika matcher vid Tele2 Arena och Friends Arena. Blåsstudien omfattade 3 287 besökare är en av de största som har genomförts bland fotbollsbesökare. Vid varje tillfälle mätte man promillenivån bland besökare på sex olika områden på respektive arena, inklusive hemmaklack, bortaklack och familjeläktare.

Resultatet visade att hälften av alla testade personer hade druckit alkohol. Av dessa var det 10 procent som hade över 1 promille alkohol i kroppen. Den genomsnittliga promillehalten bland de personer som hade druckit var 0,63.

Syftet med Fotboll utan Fylla

För att skapa en tryggare och bättre fotbollsupplevelse har nu IQ, STAD och de tre allsvenska klubbarna lanserat Fotboll utan Fylla, som ska jobba med frågor som berör alkoholens roll före, under och efter allsvenska fotbollsmatcher. 

Johanna Gripenberg, sektionschef på STAD, säger att man tillsammans vill skapa ett långsiktigt och samordnat alkoholförebyggande arbete i samband med fotboll.

VD:n för AIK Fotboll, Mikael Ahlerup, är inne på samma linje och menar att fotbollen ska utgöra en positiv miljö. Då är det oacceptabelt att så många personer är överberusade under matcherna. Förutom att utgöra en säkerhetsrisk så skapar de troligtvis även en negativ upplevelse av matcherna för en del besökare. 

Inte meningen att torrlägga matcherna

Fotboll utan Fylla kommer inledningsvis att pågå i tre år och arbetet är först och främst koncentrerat till de tre allsvenska fotbollsklubbarna i Stockholm. Går det väl ut kan det på sikt bli aktuellt även för andra idrottsföreningar och arenor runt om i landet.

Henrik Berggren, vd Djurgården Fotboll, vill dock tydliggöra att meningen inte är att torrlägga matcherna. Syftet är att minska andelen kraftigt berusade personer, öka tryggheten och skapa en ännu bättre stämning på matcherna. 

Henrik Kindlund, vd Hammarby Fotboll, håller med och ser fram emot att driva projektet med Fotboll utan Fylla och förändra synen på alkohol och alkoholkonsumtion i samband med fotboll.

Annons:

Källor:

IQ

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: