Ange ditt sökord

Livsmedelsverkets nya kostråd, till exempel att du bör äta 500 gram grönsaker om dagen, handlar bland annat om att sätta miljön i fokus. Foto: Shutterstock

Livsmedelsverkets nya kostråd, till exempel att du bör äta 500 gram grönsaker om dagen, handlar bland annat om att sätta miljön i fokus. Foto: Shutterstock

Nya kostråd: Minska på köttet och ät miljövänligt

Livsmedelsverket har presenterat förslag till nya kostråd och nu är det grönt som gäller.

Annons:

För första gången sätter Livsmedelsverket nu miljön i fokus när man kommer med kostrådsförslag till den svenska allmänheten.

Minst 500 gram grönsaker per dag

Livsmedelsverket rekommenderar att du får i dig minst 500 gram grönsaker per dag. Samtidigt rekommenderar man max 500 gram kött per vecka. I en kommentar säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket att man vill se en förskjutning från mycket mat från djurriket, som kött och mjölk, till mer mat från växtriket, det vill säga frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. 

Från Livsmedelsverket skulle man även vilja stoppa in mer fisk i kosten då fisk är rik på jod, vitamin D och selen vilket är näringsämnen som vi har svårt att få tillräckligt av. Men, man bedömer att det finns en risk att om vi äter för mycket fisk så räcker den inte till. 

Rädda tusentals människoliv

Rekommendationerna kan kokas ner till tre korta råd: “ät grönare”, “ät lagom mycket” och “rör på dig minst 30 minuter per dag”. Det är stommen i Livsmedelsverkets nya kostrådsförslag. Åsa Brugård Donde slår fast att i stort sett så är det så att det som är bra för miljön också är bra för din hälsan.

Livsmedelsverket har också ambitionen att få bukt med folksjukdomar som diabetes och fetma, därför pekar man på att det är viktigt att tänka på balansen mellan hur mycket kalorier du stoppar i dig och hur mycket du gör av med. Man lyfter även upp motion som en viktig del och Åsa Brugård Konde hävdar att om man skulle få folk att följa råden så skulle man kunna rädda tusentals människoliv.  

Ut på remiss

De nya kostrådsförslagen ska nu ut på remiss och man beräknar att de skulle kunna antas i början av 2015. Förslagen bygger på de nya nordiska näringsrekommendationerna som antogs förra året och på Livsmedelsverkets undersökning av matvanorna i Sverige från 2012. 

Tidigare i år meddelade Livsmedelsverket att man ändrade kostråd när det gäller kött och man angav redan i juni i år att man per person och vecka bör konsumera max 500 gram kött. 

Livsmedelsverkets nya kostråd 

 • Ät grönare.
 • Ät lagom mycket.
 • Rör på dig minst 30 min varje dag.

Öka:

 • Grönsaker och baljväxter, minst 500 gram/dag.
 • Frukt och bär.
 • Fisk och skaldjur, 2-3 gånger/vecka.
 • Nötter och frön.

Byt ut:

 • Spannmålsprodukter av vitt/siktat mjöl mot spannmålsprodukter av fullkorn.
 • Smör, smörbaserade matfetter mot vegetabiliska oljor, oljebaserade matfetter.
 • Feta mejeriprodukter mot magra mejeriprodukter.

Begränsa:

 • Charkprodukter rött kött, högst 500 gram/vecka.
 • Drycker och livsmedel med tillsatt socker.
 • Salt.
 • Alkohol.
Annons:

Källor:

Livsmedelsverket, SVT

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: