Ange ditt sökord

Tidigare har kostnaden för cellprov kunnat skilja sig åt mellan landstingen men från och med årsskiftet ska det nu bli kostnadsfritt i hela landet. Foto: Shutterstock

Tidigare har kostnaden för cellprov kunnat skilja sig åt mellan landstingen men från och med årsskiftet ska det nu bli kostnadsfritt i hela landet. Foto: Shutterstock

Nu ska cellprov bli gratis för alla kvinnor under 65 år

Efter en politisk överrenskommelse kommer nu avgiften för att lämna cellprov, som ska förebygga livmoderhalscancer, att slopas i hela landet.

Annons:

Överenskommelsen har gjorts mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Screening för livmoderhalscancer

Idag erbjuds screening för livmoderhalscancer via gynelkologiskt cellprov till alla kvinnor mellan 23-64 år. Det rör sig om cirka 2,6 miljoner kvinnor som med tre till sju års intervall erbjuds denna möjlighet.

Kostnaderna skiljer sig åt i landet och i vissa landsting kan ett cellprov kosta upp till 200 kronor medan det i andra landsting är kostnadsfritt. Detta ska nu förändras i och med den nya överenskommelsen.

Träder i kraft vid årsskiftet

Varje år drabbas drygt 500 kvinnor av livmoderhalscancer i Sverige, och nästan 150 av dessa dör till följd av sjukdomen. Cellprovtagningen gör att man kan upptäcka cellförändringar i ett tidigt skede och påbörja behandling. I och med att det blir avgiftsfritt hoppas Vänsterpartiet, enligt Ulla Andersson som är ekonomiskpolitisk talesperson i partiet, att fler kvinnor genomför genomföra cellprov och screening.

Enligt beräkningar kommer satsningen att kosta 141 miljoner kronor per och och är planerad att träda i kraft vid årsskiftet. 

Kritik mot åldersgräns

Den slopade avgiften får dock kritik då den bara gäller kvinnor mellan 23 och 64 år. Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna är mycket kritisk till detta och Anna Eriksson, pressekreterare på SPF säger till sajten News55 att det rör sig om åldersdiskriminering. Anna Eriksson menar att man inte slutar drabbas av cancer bara för att man fyller 65 och från SPF vill man att åldersgränsen tas bort helt. Enligt statistik från Socialstyrelsen som SPF Seniorerna har tittat närmare på är 24 procent av de som drabbas av livmoderhalscancer fyllda 65 år och 63 procent av de som dör av livmoderhalscancer är 65 år och äldre. Anna Eriksson menar att även om det inte finns tillräckligt med forskning som stödjer att en högre åldersgräns gör någon nytta finns det inte heller någon forskning som stödjer tesen att det inte skulle göra nytta. 

Detta är dock ingenting som regeringen kan ta närmare hänsyn till, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i en kommentar till News55. I ett pressmeddelande från regeringen meddelas att beslutet baseras på statistik och rekommendationer från Socialstyrelsen och Annika Strandhäll konstaterar i sin kommentar igen att beslutet kopplats till Socialstyrelsens nationella rekommendationer och att Socialstyrelsen är den som i så fall får se över åldersspannet. 

Fakta screening vid livmoderhalscancer

I Sverige började man använda cellprov i mitten av 60-talet för att upptäcka tumörens första stadier och sedan dess har antalet fall minskat från 1 200 fall per år till 500. Varje år dör ungefär 170 kvinnor av sjukdomen. Livmoderhalscancer behandlas med operation eller strålning

Annons:

Källor:

Regeringen, News55

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: