Ange ditt sökord

Den sociala kontakten är viktig, men går att minimera. Något som kan vara svårare att undvika är behovet av akut sjukvård och tandvård.  Foto: Shutterstock

Den sociala kontakten är viktig, men går att minimera. Något som kan vara svårare att undvika är behovet av akut sjukvård och tandvård. Foto: Shutterstock

Nu möjliggörs akut tandvård för dig som tillhör en riskgrupp

Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer ska du som tillhör en riskgrupp undvika all fysisk kontakt för att undvika att smittas av nya coronaviruset covid-19. Behovet av akut tandvård stannar dock inte upp trots att samhället gör det.

Annons:

Det konstaterar tandvårdskedjan Aqua Dental som har vidtagit åtgärder för att även kunna hjälpa dig i riskgrupp i en så trygg och säker miljö som möjligt.

När du inte kan vänta med akut tandvård

Allt fler restriktioner och rekommendationer ges i samband med den rådande situationen Sverige står inför när det kommer till coronaviruset Covid-19. Personer över 70 år eller som befinner sig i andra riskgrupper rekommenderas att undvika all möjlig social kontakt. Den sociala kontakten är viktig, men går att minimera. Något som kan vara svårare att undvika är behovet av akut sjukvård och tandvård. 

— Vi vill självklart inte att någon som tillhör en riskgrupp ska gå emot Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Men om någon i en riskgrupp känner att de inte kan vänta med sitt tandläkarbesök, exempelvis vid svår tandvärk eller om en tand eller lagning gått sönder vill vi ha gjort allt vi kan för att hjälpa till, berättar Marcia Lindberg, tandläkare på Aqua Dental. 

Tar till flera åtgärder för dig som tillhör en riskgrupp

Socialstyrelsen har strikta regler och riktlinjer för hur tandvård ska bedrivas samt hur renhållningen ska skötas. 

— Våra behandlingsrum är såklart så rena och sterila de kan bli. Men vi har också försökt göra allt för att minimera riskerna man som patient kan utsättas för till och från sitt besök. Först och främst har vi avsatt ett visst antal tider på morgonen, ämnade för personer som är äldre eller tillhör en annan riskgrupp. Dessutom erbjuder vi kostnadsfri betalning med faktura för att patienten ska slippa kontakten i receptionen, informerar Marcia. 

På Aqua Dental har man vidtagit fler åtgärder, man mäter bland annat temperaturen på alla som kommer till kliniken, både patienter och medarbetare. Tillsammans med Taxi Stockholm erbjuder man också rabatterade resor till och från kliniken för att du ska kunna undvika folksamlingar eller kollektivtrafik. För den som önskar köra bil själv erbjuds en timmes gratis körning via biluthyrningsappen Aimo. Utöver det låter Aqua Dental även dig som tillhör en riskgrupp att gå in genom personalingången och hjälper dig direkt in till ditt behandlingsrum. 

Har lovat att alltid finnas där

En del i Aqua Dentals vision är tillgänglighet, de kommunicerar ofta att de under årets alla 365 dagar finns där för sina patienter. Något de trots de rådande omständigheterna inte tummar på. 

— Det kan tyckas låta lite klyschigt från en tandvårdskedja, men har vi lovat att finnas där 365 dagar om året gäller det även i svåra tider. I situationer likt den här har vi alla ett ansvar. Vi måste hjälpas åt och göra allt vi kan. På Aqua Dental är vårt ansvar att minimera alla risker som finns i samband med ett besök hos oss. För en tryggare tandvård helt enkelt, avslutar Marcia Lindberg. 

Så förebygger du smittspridning

Enligt Folkhälsomyndigheten handlar det om allmänt förebyggande åtgärder, som till vanliga förkylningar.

  • Undvika att röra vid ansiktet.
  • Undvika nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
  • Stanna hemma när du är sjuk.
  • Följ myndigheternas råd, särskilt om du är över 70 år eller tillhör en riskgrupp.
Annons:

Källor:

Aqua Dental, Folkhälsomyndigheten

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: