Ange ditt sökord

Några glas mjölk om dagen lindrar PMS

Några glas mjölk om dagen lindrar PMS

Ett dagligt intag av kalcium och D-vitamin, motsvarande fyra glas mager mjölk, kan förebygga PMS (premenstruellt syndrom) hos kvinnor, det visar amerikansk forskning. Många kvinnor får lätta symtom innan menstruation och upp till 20 procent lider av PMS med depression, trötthet och smärtor i bröst, mage och huvud som följd.

Annons:

Tidigare forskningsresultat har varit begränsade till kalciums effektivitet vid behandling av PMS, men nu visar en studie från USA att kalcium, men även D-vitamin, som bland annat finns i mjölk, kan användas för att förebygga PMS. En amerikansk forskargrupp vid University of Massachusetts studerade kost och kosttillskott hos 1 057 kvinnor i åldrarna 27-44 år med PMS-besvär och jämförde dessa data mot 1 968 kvinnor som inte hade utvecklat PMS.

Resultaten visade att kvinnor vid PMS har låga värden av kalcium och D-vitamin och att man, genom att öka intaget av dessa ämnen kan minska risken att drabbas av PMS med upp till 40 procent. I studien uppnåddes tydliga effekter på utvecklingen av PMS vid ett intag vitamin D och kalcium motsvarande cirka fyra glas mjölk med lite fettinnehåll om dagen.

– Det är intressant att kalcium och D-vitamin inte bara hjälper kvinnors skelett utan att det kan ha ytterligare positiva effekter. Och det kan bli en extra sporre till mjölkdrickande för de yngre. Många tjejer behöver mer mjölk än vad de får i sig idag, säger Maja Erlandsson, livsmedels agronom på Mjölkfrämjandet.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 1 2007

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: