Ange ditt sökord

Det kan vara lätt att tro att försäkringsärenden bara täcker större skador vid olycksfall men faktum är att försäkringen även kan omfatta mindre ärr eller andra små besvär.  Foto: Shutterstock

Det kan vara lätt att tro att försäkringsärenden bara täcker större skador vid olycksfall men faktum är att försäkringen även kan omfatta mindre ärr eller andra små besvär. Foto: Shutterstock

Vid ärrskador beror ersättningen på bland annat ärrets placering och synlighet/storlek. Foto: Shutterstock

Vid ärrskador beror ersättningen på bland annat ärrets placering och synlighet/storlek. Foto: Shutterstock

Missat försäkringsersättning vid personskada – så får du ut dina pengar!

För dig som har varit med om en olycka finns risken att du missat ersättning som du faktiskt är berättigad till. Att sätta sig in i försäkringsvillkor tar nämligen inte bara tid och energi utan kan också kräva en hel del kunskap. 

Annons:

Många vet inte att ersättning kan utgå för skador som resulterat i ärr eller andra besvär, till exempel försämrad stelhet eller rörlighet efter en fraktur/ledskada (så kallad medicinsk invaliditet).

Därför är det få som söker hjälp med försäkringsskador

En gemensam bild som framkommer i intervjuer med experter och olika undersökningar är att människor i många fall missar att söka ersättning vid personskada. Det beror allt som oftast på att man helt enkelt inte vet vilka försäkringar man är täckt av eller vilka rättigheter man har hos de olika försäkringsbolagen. 

– Givetvis kan alla få ut ersättning för en giltig skada där det finns en försäkring som täcker. Dock riskerar man att missa ersättning man är berättigad till genom försäkringar man inte visste om att man täcktes av. Många gånger har man varken den energin eller kunskapen som krävs för att driva ett försäkringsärende – därför finns Insurello, säger Marcus Janback, vd för Insurello som hjälper privatpersoner att få ut rätt ersättning vid personskada.

Det finns mängder med olika försäkringar. Förutom de man själv eller en familjemedlem har tecknat kan man vid olika aktiviteter eller arbete vara täckt av andra försäkringar. Insurello undersöker vilka försäkringar som täckte dig vid skadetillfället och söker ersättning från alla dessa.

För dessa skador kan du få ersättning

Det kan vara lätt att tro att försäkringsärenden bara täcker större skador vid olycksfall men faktum är att försäkringen även kan omfatta mindre ärr eller andra små besvär. 

En vanlig försäkringsskada är ärrbildning. Om ärret uppstått till följd av ett olycksfall, där definitionen är en plötslig och ofrivillig yttre händelse, så lämnar de flesta försäkringsbolag ersättning för detta beroende på vad som står i försäkringsvillkoret och olyckans omfattning. De flesta försäkringsbolag har även som krav att man ska ha uppsökt vård vid skadedatumet. 

Vid ärrskador beror ersättningen på bland annat ärrets placering och synlighet/storlek. Det justeras även efter ålder vilket i praktiken innebär att en 10-åring får högre ersättning för ett ärr jämfört med en 60-åring). 

Exempelvis kan det se ut på följande vis:

Placering: Ärr i ansikte/Hals Synlighet: Framträdande 
Åldersjustering: 0.9 (35-åring) Ersättning: 20 000 

Placering: Ärr på benet Synlighet: klart framträdande
Åldersjustering: 1.2 (17-åring) Ersättning: 16 000

Andra skador som kan ge ersättning efter ett olycksfall är till exempel att leden är lite stelare eller svullnar upp ibland, att det kan göra ont vid vissa rörelser eller värk efter aktivitet, lätt att skadan stukas till igen, undviker en viss typ av idrott som man gjorde innan eller liknande. Det viktigaste är att utgå från när olyckan skedde, vilka försäkringar som var aktiva och vilka besvär som är kvar efter skadan. 

Hjälp med att få pengar när du skadat dig

För Marcus Janback är det den egna erfarenheten som har bidragit till att han grundande Insurello.

– Jag hade en del skador som barn och fick då hjälp av min mor som jobbat som skadereglerare på försäkringsbolag i över tjugo år. Mina ärenden var alltid i trygga händer och hon såg till att rätt utbetalning betalades ut av försäkringsbolaget samt om det fanns andra försäkringar som gällde som man kanske inte vanligtvis kände till.

I många fall anmäler man kostnader som man hade i samband med skadan till sitt försäkringsbolag, men missar att söka ersättning för kvarstående besvär som ärr, en stelare led / sämre rörlighet. Det är inte konstigt att de flesta skador aldrig anmäls, då hela processen kan pågå mellan ett till två år, vilket gör att många ger upp på vägen. När en skadad väl gör denna delen själv, så görs den ofta inte tillräckligt noggrant – och resultatet blir för lite i ersättning. Som vuxen såg Marcus att många vänner och bekanta missade möjligheten att få ut rätt ersättning, eller fick för lite i ersättning och då uppkom idén om att hjälpa andra att få rätt ersättning för försäkringsskador.

– Vi har överfört den skadereglerings-expertis som min mamma besitter till en enkel digital lösning så att alla enkelt kan få den ersättning man är berättigad till, förklarar Marcus.

Hos Insurello hjälper man idag till med personskador förutsatt att de inte är äldre än 10 år. Utanför denna tidsram är skadan nästan alltid preskriberad hos försäkringsbolaget.

– Vår affärsmodell är enkel, det kostar inget att påbörja ett ärende och vi tar inte heller någon avgift om vi inte lyckas få ut någon ersättning för ett skadeärende. Det vi gör är att vi hjälper dig med ditt ärende mot 25 procent i arvode av den eventuella ersättningen som utbetalas för kvarstående besvär via försäkringen. Om ingen ersättning utgår så kostar det alltså inte dig någonting att ha haft ärendet hos oss. Därför kämpar vi för att maximera din ersättning hos alla tänkbara försäkringar, vilket leder till att kunden i flera fall faktiskt fått ut en högre ersättning än om han eller hon hade gjort det själv, säger Marcus Janback. 

Andra möjligheter att hantera ett försäkringsärende

För den som är påläst och har tid och möjlighet så går det att driva ett försäkringsärende på egen hand. Det kan dock vara svårt att veta vilka skador som omfattas av vilka försäkringar och inte. Mörkertalet är stort när det kommer till personskador som aldrig anmäls.

Så för dig som har en misstänkt försäkringsskada finns det alltså möjlighet att få ersättning som du är berättigad till.

Tips!

  • Se över dina försäkringar, vad gäller?
  • Ha koll på vilka försäkringar som ingår förutom de du tecknar som privatperson (försäkringar via förskola, skola, arbetsplats, gymmet med mera).
  • Om du har en ”gammal” försäkringsskada så kan det ändå finnas möjlighet till ersättning beroende på hur gammal den är. Är du osäker, kontakta experter som kan hjälpa dig med bedömning.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: