Ange ditt sökord

Starkt kaffe kan vara bra för tandhälsan men bara om det dricks utan mjölk, socker och grädde. Foto: Shutterstock

Starkt kaffe kan vara bra för tandhälsan men bara om det dricks utan mjölk, socker och grädde. Foto: Shutterstock

Minska risken för plack – drick starkt kaffe

Starkt kaffe kan hjälpa till att förbättra tandhälsan och bland annat förebygga plack. 

Annons:

Det visar en brasiliansk studie. 

Robustakaffe

Forskarna har i sin studie använt sig av coffee robusta, eller robustakaffe, som är en av de senast upptäckta kaffearterna. Kaffebönorna odlas främst i Brasilien och Vietnam och har en högre koffeinhalt än vanligt kaffe.

Det är just robustakaffets egenskaper som ligger till grunden för studien som brasilianska forskare publicerat i tidskriften Applied Microbiology.

Försök på mjölktänder

För att studera koffeinets effekt på tänder använde man sig av mjölktänder som barn donerat till forskning. Först utsatte man tänderna för de bakterier som finns i saliv, sedan lät tänderna exponeras för extrakt från robustabönan som innehåller extra mycket koffein. Det var då man upptäckte att bakterierna som orsakade plack bromsades och till och med upplöstes och renade tänderna.

Man tror att anledningen är en kemikalie i bönorna, polyphenol, som bryter ner bakterierna på tänderna. Forskarna hoppas nu att man i framtiden ska kunna använda den naturliga kemikalien i till exempel tandkräm och munskölj för att minska förekomsten av plack.

Utan mjölk och socker

Även om forskarna är imponerade av resultatet från den nya forskningen menar man att det fortfarande finns nackdelar med för mycket kaffedrickande. Bland annat missfärgning på tänderna och påverkan på tandens emalj. Om du dessutom tar mycket socker, mjölk och grädde i kaffet minskar man drastiskt den positiva effekten som kaffet skulle kunna ha på tänderna. 

Däremot vill man nu kunna använda de nya studieresultaten för att ta fram bättre produkter för tandvård och ytterligare förbättra tandhälsan hos människor.

Annons:

Källor:

Telegraph

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: