Ange ditt sökord

Förra året var löneskillnaden i genomsnitt 4 382 kronor mer för männen, visar färsk statistik från Läkartidningen.  Foto: Shutterstock

Förra året var löneskillnaden i genomsnitt 4 382 kronor mer för männen, visar färsk statistik från Läkartidningen. Foto: Shutterstock

Mer i plånboken för manliga läkare

Nästan oavsett vilken befattning du har inom läkaryrket så tjänar du mer om du är man. Under 2018 var löneskillnaden närmare 4 500 kronor mellan manliga och kvinnliga läkare.

Annons:

Det visar färsk statistik från Läkarförbundet.

Mer än hälften av läkarkåren är kvinnor

Historiskt sett har manliga läkare alltid tjänat mer än de kvinnliga. Enligt Susanne Bergenbrant Glas, ordförande för Kvinnliga läkares förening, handlade det förr mycket om att kvinnor var underrepresenterade och att männen hamnade på toppositionerna. Idag är det dock annorlunda och över 50 procent av läkarkåren utgörs av kvinnor, samtidigt som även fler kvinnor sitter på högre poster. Trots det fortsätter man att se en löneskillnad mellan könen.

Störst skillnad bland höga chefer

Tittar man på medellönen för samtliga läkare inom landets regioner förra året så låg månadslönen på 62 165 kronor. Den kollektiva löneutvecklingen var 1,9 procent mellan åren 2017 och 2018. För kvinnliga läkare var den till och med lite bättre jämfört med de manliga läkarna. I genomsnitt var löneskillnaden ändå 4 382 kronor mer för männen, enligt Läkartidningen.
Den allra största skillnaden mellan könen, sett till både kronor och procent, finns bland läkare som är höga chefer.

Lön ett fokusområde inför avtalsrörelsen 2020

Susanne Bergenbrant Glas säger i en kommentar till Läkartidningen att vi är väl medvetna om att skillnaderna fortfarande finns och att Läkarförbundet därför bör driva de här frågorna hårdare för att jämna ut lönegapet.
Inför avtalsrörelsen 2020 har Läkarförbundet identifierat tre övergripande fokusområden: löner, arbetsmiljö och chefskap. Däremot blir det svårt att exempelvis säga att en viss specialitet eller liknande ska få mer lön, utan man måste se till kollektivet. Där finns mycket lokalt arbete som måste prioriteras, säger Martha Gurmu, chefsförhandlare på Sveriges läkarförbund.

Annons:

Källor:

Läkartidningen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: