Ange ditt sökord

Rekommendationen från EU:s livsmedelsmyndighet EFSA är max 400 milligram per dag vilket motsvarar fyra koppar espresso. Foto: Shutterstock

Rekommendationen från EU:s livsmedelsmyndighet EFSA är max 400 milligram per dag vilket motsvarar fyra koppar espresso. Foto: Shutterstock

Mer än fyra espresso om dagen kan vara skadligt för din hälsa

EU-kommisssionen har velat ta reda på hur stor kaffekonsumtion som är hälsosam och baserat på rapporten går man nu ut med rekommendationer gällande den maximala mängden kaffe du bör få i dig.

Annons:

Rekommendationerna kommer från EU:s livsmedelsmyndighet EFSA.

Räkna in koffein från andra källor

Den ökande konsumtionen av energidrycker med koffein, som är särskilt populärt hos yngre personer, är enligt EFSA den mest oroande aspekten av rapporten. En anonym tjänsteman vid EFSA säger till nyhetsbyrån AFP att huvudbudskapet i rapporten är att du som konsument bör räkna in koffein från andra källor än bara kaffe när du beräknar mängden koffein du får i dig.

Tjänstemannen framhåller även att för en tonåring som såväl dricker kaffe som läsk och energidryck med koffein är det lätt att komma över den rekommenderade gränsen för mängden koffein man bör få i sig.

Max fyra spresso om dagen

Rekommendationen från EFSA är att koffeinintaget hos vuxna inte bör överstiga mer än 400 milligram per dag vilket motsvarar fyra koppar espresso. Att dricka mer koffein än så kan vara skadligt för hälsan, särskilt för barn och gravida kvinnor.

Danmark ligger i toppen av de totalt 13 länder som studerats i rapporten. 33 procent av den danska befolkningen överskrider dagsdosen på 400 milligram.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: