Ange ditt sökord

Kvinnor över 40 år bör kontrollera sitt blodtryck enligt norska forskare. Foto: Shutterstock

Kvinnor över 40 år bör kontrollera sitt blodtryck enligt norska forskare. Foto: Shutterstock

Medelålders kvinnor bör kolla blodtrycket

Kvinnor bör kontrollera sitt blodtryck redan i fyrtioårsåldern, anser norska forskare bakom nya data.

Annons:

I studien registrerade man antal fall av akut kranskärlssjukdom, det vill säga hjärtinfarkt och/eller kärlkramp, hos de 12 000 kvinnor och män som deltog. Deltagarna var i snitt 41 år gamla och följdes som längst under 16 år.

Högt blodtryck signalerar högre risk för hjärtinfarkt/kärlkramp

För kvinnor såg man ett samband mellan ett måttligt förhöjt blodtryck i fyrtioårsåldern och en högre sannolikhet för kranskärlssjukdom senare i livet. Detta samband kunde inte ses för män efter att forskarna justerat resultatet för olika riskfaktorer. Resultatet går i linje med tidigare forskning som visar att ett högt blodtryck hos kvinnor är en starkare riskfaktor för hjärtsjukdom senare i livet än vad det är hos män.

Norska forskare tycker därför att kvinnor bör kontrollera sitt blodtryck redan i 40-årsåldern.

”Även om de känner sig friska, så bör kvinnor låta kontrollera sitt blodtryck med regelbundna intervall i primärvården. De som har andra riskfaktorer, som fetma, diabetes, autoimmuna sjukdomar, graviditetskomplikationer eller som har föräldrar med högt blodtryck, bör kontrollera det ännu oftare”, säger en av forskarna bakom studien, Ester Kringeland vid universitetet i Bergen, i ett uttalande. Enligt Ester Kringeland ”bör kvinnor känna till sitt blodtryck”.

För att minska risken att drabbas av högt blodtryck, så kallad hypertoni, bör man bibehålla en normal kroppsvikt, äta sunt och motionera regelbundet.

Annons:

Källor:

Dagens Medicin

academic.oup.com

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: