Ange ditt sökord

Ärftligt håravfall är utan tvekan den vanligaste typen av håravfall för både kvinnor och män men är betydligt mer vanligt hos män.  Foto: Shutterstock

Ärftligt håravfall är utan tvekan den vanligaste typen av håravfall för både kvinnor och män men är betydligt mer vanligt hos män. Foto: Shutterstock

Börjar den där kala fläcken på hjässan kännas större och större? Då har du förmodligen drabbats av håravfall, något som förr eller senare drabbar en stor andel män.  Foto: Shutterstock

Börjar den där kala fläcken på hjässan kännas större och större? Då har du förmodligen drabbats av håravfall, något som förr eller senare drabbar en stor andel män. Foto: Shutterstock

Manligt håravfall – en tuff verklighet

Manligt håravfall (androgen alopeci), kan för många vara traumatiskt, oavsett orsak. Det finns en rad olika orsaker – och även hjälp att få för att stoppa håravfallet. Är du man och har problem med håravfall? I så fall ska du läsa den här artikeln.

Annons:

Börjar hårfästet krypa upp i tinningarna? Känns håret betydligt tunnare än förut? Börjar den där kala fläcken på hjässan kännas större och större? Då har du förmodligen drabbats av håravfall, något som förr eller senare drabbar en stor andel män. Hur mycket, hur fort och när varierar från person till person, för en del börjar håravfallet redan i unga år och för andra aldrig. 

Vilka typer av håravfall finns det?

Ärftligt håravfall är utan tvekan den vanligaste typen av håravfall för både kvinnor och män men är betydligt mer vanligt hos män. Beroende på hur det ser ut i familjen så kan håravfallet börja olika tidigt, för en del redan i ungdomsåren. 

Alopecia areta är en hudsjukdom som orsakar fläckvis håravfall och som många gånger är mer påfrestande psykiskt än fysiskt. Sjukdomen är en autoimmun sjukdom och finns i tre olika varianter, Alopecia areta, Alopecia totalis och Alopecia universalis. Den förstnämnda innebär fläckvis håravfall, den andra att allt hår faller av och den sistnämnda innebär att du blir av med allt kroppshår. Sjukdomen är dock inte ärftlig och behöver inte heller vara permanent, det finns alltså en chans att få tillbaka hår efter att ha drabbats. Det finns ingen behandling.

Det finns även andra sjukdomar och medicinska behandlingar som kan påverka hårväxten och det bästa är att alltid fråga din läkare om råd.

Varför drabbas män av håravfall?

När man talar om manligt håravfall nämner man DHT (dihydrotestosteron), ett manligt könshormon som hämmar hårsäckarna och orsakar själva håravfallet. Det handlar dock inte om någon allvarligare hormonrubbning att drabbas av håravfall och i bedömningen av manligt håravfall anser vården inte att detta är en sjukdom. Att drabbas av håravfall är däremot fortfarande för många män tungt och påfrestande psykiskt. 

Om du drabbas av håravfall som är ärftligt (den vanligaste formen) så ser du oftast inte heller några tecken i hårbotten – du får inte eksem eller utslag utan hårfästet kryper upp på hjässan orsakat av att hårsäckarna krymper (på grund av könshormonet) och då får hårstråna helt enkelt mindre plats att växa på. Detta leder också till att hårstråna blir allt mindre och fjunigare för att slutligen försvinna helt.

Behandling av manligt håravfall

Forskningen kring manligt håravfall har ökat i takt med att män blivit mer medvetna och måna om sitt utseende. Det finns i dag en rad metoder som behandlar just manligt håravfall. Det du kan göra är att ta ställning till hur håravfall påverkar dig och agera därefter.

Är det ett mindre problem så kan man anpassa exempelvis frisyr till mängden hår eller raka av sig håret. För dig som känner att du verkligen vill göra något åt ditt håravfall finns det olika vägar att gå.

Läkemedelsbehandling vid manligt håravfall

Det finns godkända läkemedel, både receptfria och receptbelagda med bevisad effekt mot manligt håravfall. Diskutera med din läkare vilka alternativ som kan vara lämpliga för dig.

Det är bra att diskutera dina besvär med en läkare först eftersom även de receptfria behandlingarna kan ge biverkningar och det är viktigt att utesluta hjärtkärlbesvär innan behandling med minoxidil som finns i de receptfria preparaten.

Plastikkirurgi och håravfall

Plastikkirurgi har på senare år blivit allt mer populärt. Det finns olika metoder, vanligast är att man tar en bit hår från nacken som delas upp i små bitar som innehåller cirka 1-3 hårsäckar. Dessa transplanteras sedan till de kala områdena. Eftersom hårsäckarna i nacken inte berörs av det manliga könshormonet så tappar man inte det transplanterade håret. Dock brukar många rekommendera att man fortsätter med läkemedel också eftersom bäst resultat är att kunna behålla en del av sitt vanliga hår tillsammans med det transplanterade.

Effekten av hårtransplantation varierar beroende på hur stor yta som är kal, hårkvaliteten i nacken samt skalpens elasticitet.

En hårresande upplevelse

Att drabbas av manligt håravfall är för en del en hårresande upplevelse. Hur just du upplever det kan bara du veta – du ska inte behöva gå och må dåligt över att ditt håravfall, det finns behandlingar även om resultatet alltid är individuellt.

Hjälp mot håravfall finns att få och frågan du måste ställa dig är: Hur påverkar mitt håravfall mig?

Annons:

Källor:

1177.se, Praktiskmedicin.se, Plasticsurgery.org, Niams.nih.gov

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: