Lokal behandling kan lindra besvär med torra och sköra slemhinnor

Lokal behandling kan lindra besvär med torra och sköra slemhinnor

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Uppstår irritation och klåda lätt i underlivet? Drabbas du av sveda när du ska kissa, urinläckage eller flytningar i underlivet?

Då är risken stor att du har drabbats av torra slemhinnor och när det kommer till torra och sköra slemhinnor är kvinnor i klimakteriet överrepresenterade. Det finns dock hjälp som är effektiv.

Torra och sköra slemhinnor- är du drabbad? Svara på frågorna här! » Sponsrad länk

Klimakteriet, östrogenbrist och torra slemhinnor

Ett vanligt symtom i samband med klimakteriet är minskningen av östrogen. Minskningen av östrogen leder förutom till de symtom som är beskrivna ovan även till värmevallningar, plötslig hjärtklappning, sömnproblem men även till nervositet, retlighet, depression och minskad sexlust. I samband med östrogenbristen förlorar huden och slemhinnorna sin elasticitet och fuktighet och det leder till torra slemhinnor.

Många kvinnor under klimakterieåren lider påtagligt av torra slemhinnor men väldigt få kopplar detta samman med den hormonella förändringen i kroppen. Torra slemhinnor som drabbar underlivet kan leda till svårighet med sex och det i sin tur ökar stressnivån. Till skillnad från mäns problem med erektion anses kvinnors minskade sexlust i samband med klimakteriet och torra slemhinnor vara mer tabu. Men det finns behandling som tur är.

Det är också vanligt att äldre kvinnor kan få upprepade urinvägsinfektioner på grund av sköra slemhinnor. Läkemedelsverkets rekommendationer vid återkommande urinvägsinfektioner hos äldre kvinnor är bland annat att använda lokal östrogenbehandling.

Behandling av torra slemhinnor i underlivet

En ofta rekommenderad behandling av torra slemhinnor är lokalt applicerat östrogen eller östrogenfri fuktgel ifall problemet inte beror på östrogenbrist eller att kvinnan vill undvika östrogen av någon anledning. Fördelen med lokal behandling är att dosen östrogen är så låg att den inte ökar risken för cancer som östrogenbehandling med tabletter kan ge. På marknaden finns idag Ovesterin, som kräm eller vagitorier, Vagifem som vagitorier och Oestring som vaginalt inlägg. Vagitorier kallas den beredningsform man använder för att tillföra läkemedel till slidan.

En behandling med östrogen innebär att man ersätter den minskade mängd könshormon som kroppen själv ska producera. Hormoner i läkemedelsform, östrogenet i medicinen, stärker slemhinnan i underlivet och hjälper till att lindra besvären som uppkommer vid torra slemhinnor.

Ovesterin finns antingen som vaginalkräm eller vagitorier. Det är viktigt att man tänker på att endast använda en av dessa och aldrig båda samtidigt. Det innebär i praktiken att man antingen för in vaginalkrämen i slidan med hjälp av doseringsspruta eller för in vagitoriet med ett finger. Doseringen är inledningsvis en gång om dagen för att sedan gradvis minska. Ovesterin är receptfritt och finns på apotek.

Vagifem innehåller en låg dos östrogen och verkar direkt i underlivet, det påverkar inte heller resten av kroppen. Detta innebär en möjlighet att använda Vagifem i kombination med annan östrogenbehandling, något man självklart ska konsultera sin läkare om innan man använder flera läkemedel samtidigt. Vagifem är vaginaltabletter som är receptfria och brukar tas en gång om dagen i 2 veckor. Därefter minskar man dosen.

Oestring skiljer sig från de andra behandlingarna på så vis att patienten applicerar en vaginalring som byts var tredje månad. Oestring är receptbelagt men du kan själv byta ut vaginalringen. Precis som Vagifem innehåller Oestring en låg dos östrogen. Oestring ingår i högkostnadsskyddet.

Det finns även en så kallad peroral behandling, Oestriol, som är en tablett. Det finns dock en liten risk för att peroral behandling kan leda till blödningar och man rekommenderar därför många gånger i första hand lokalbehandling.

Östrogenfri lokal behandling

Om orsaken till besvär med torra slemhinnor inte orsakas av östrogenbrist eller att kvinnan inte vill eller kan använda östrogen finns det östrogenfria alternativ till lokal behandling med östrogen. Det är en vaginal gel som innehåller mycket fukt med rätt pH och som fäster på slidväggen. Gelen ger slemhinnecellerna en långvarig fuktighet vilket ger cellerna möjlighet att läka och återfå sin elasticitet samt att döda celler rensas bort. Gelen tas var tredje dag. Den östrogenfria gelen kan också användas i kombination med lokal östrogenbehandling.

På apoteken finns Klick Remoist Gel, Replens och Repadina.

85 % av Hälsopanelens testpersoner rekommenderar Klick Remoist Gel! Läs mer här » Sponsrad länk

Våga föra dialog med din läkare om torra slemhinnor i underlivet

Att drabbas av torra slemhinnor i underlivet kan vara jobbigt både fysiskt och psykiskt och är något som faktiskt kan behandlas. Genom att tala med sin läkare och se över de alternativ som finns öppnar man upp för en högre livskvalitet.

Som vid all medicinsk behandling är det viktigt att man följer ordinationer och håller en kontinuerlig uppföljning med sin läkare för att undvika komplikationer och problem.

Torra slemhinnor? Lösningen finns här! » Sponsrad länk

Torra slemhinnor och samlivet - glidmedel, mer än ”problemlösare”.

De allra flesta som använder glidmedel ser det både som en problemlösare och som ett sätt förhöja känslan oavsett om det är med sin partner eller på egen hand. Det finns många olika sorters glidmedel och det gäller hitta vilken som man föredrar. Glidmedel finns i olika typer av geler eller cremegeler – vattenbaserade, silikonbaserade eller en mix av vatten och silikon. Det som skiljer dem åt är konsistens och hur lång glideffekt de har. Det finns även glidmedel som är kombinerade för att använda som massagegel – många provar denna typ första gången. Det finns smaker, dofter och olika effekter som värme, kyla och pirrande effekt.

Att använda glidmedel är inte ett tecken på att du är ”okåt”. En del, såväl partner som man själv, drar sig för att ta upp frågan om att använda glidmedel. Eftersom glidmedel kan ge dig ett bättre samliv så finns det ingenting att skämmas för, tänk istället på glidmedlet som ett hjälpmedel som kan göra ditt liv extra skönt. Våga fråga på apotek, det finns många olika sorter att testa för att hitta vad som passar just dig och ditt behov. Genom att ta hand om dig och din kropp ger du dig själv alla förutsättningar att njuta av livet och göra det sköna skönare!

Visste du att...

… fläckar av vatten- eller silikonbaserade glidmedel går bort i vanlig maskintvätt. 

… det finns även smaksatta glidmedel att köpa och glidmedel med olika dofter. 

… man kan köpa glidmedel på i stort sett vartenda apotek och även på välsorterade ICA och Coop-butiker. Även internet har ett stort utbud att välja bland.

Tips vid torra och sköra slemhinnor

Alla som någon gång haft torra och sköra slemhinnor vittnar om att det är jobbigt. Både fysiskt men också psykiskt eftersom det är en av de där frågorna som allmänt anses som lite ”pinsamt”. Men, det finns ingen anledning att bita ihop och lida.

Om du har känt igen dig i symtomen så prata med din läkare/gynekolog så man kan hitta orsak och även behandling som kan hjälpa just dig.

 

Veckans fråga

Dricker du så kallade energidrycker?

Nyhetsbrev

E-postadress