Ange ditt sökord

Studien anses bekräfta att koffein- och sockerstinna energidrycker kan vara direkt farliga för framförallt små barn. Foto: Shutterstock

Studien anses bekräfta att koffein- och sockerstinna energidrycker kan vara direkt farliga för framförallt små barn. Foto: Shutterstock

Läkare: Energidryck ska ha samma varningstext som tobak och alkohol

Antalet akutsamtal från personer som druckit stora mängder energidryck har ökat rejält samtidigt som alltfler barn drabbas av allvarliga hjärtproblem med intensivvård som följd efter att ha druckit energidrycker.

Annons:

Det visar en amerikansk studie som har kollat närmare på de larmsamtal som har inkommit och som bland annat har rört små barn under sex år som har fått i sig energidrycker.

Epilepsiliknande anfall

I den medecinvetenskapliga studien har drygt 5 000 akutsamtal analyserats där samtliga av samtalen handlade om barn under sex års ålder som druckigt energi- och sportdrycker med höga koffeinhalter. Bland annat drabbades barnen av allvarliga hjärtproblem och epilepsiliknande anfall (rusande puls, skarpa bröstsmärtor, våldsamma kräkningar).

En tredjedel av barnen hade så allvarliga symtom att det krävdes sjukvård och en del behövde även intensivvård. Forskarna tror även att det finns ett stort mörkertal då inte alla fall av förgiftning når myndigheterna.

Direkt farliga

Studien anses bekräfta att koffein- och sockerstinna energidrycker kan vara direkt farliga för framförallt små barn och därför alltid bör förvaras utom räckhåll för små barn.

Samtidigt påpekar man åter att energidrycker även kan vara farliga för äldre barn, tonåringar och vuxna med hjärtproblem eller neurologiska störningar.

Åldersgränser och varningstexter

Den aktuella studien och andra, tidigare studier har visat att antalet personer som söker hjälp efter att ha druckit stora mängder energidryck eller blandat energidryck med alkohol har ökat på akutmottagningarna i USA. Studien om energidrycker har gjorts under flera år och presenterades på en kongress för hjärtspecialister i USA.

Som ett resultat av de senaste årens forskning vill nu läkare ha samma åldersgräns på energidrycker som för alkohol och tobak, att det införs varningstexter på produkterna och att man i alla lägen begränsar möjligheten att små barn att få tag på dessa.

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: