Ange ditt sökord

Av de tillfrågade uppgav mer än hälften, 55 procent av kvinnorna, att de delade säng med minst en hund.  Foto: Shutterstock

Av de tillfrågade uppgav mer än hälften, 55 procent av kvinnorna, att de delade säng med minst en hund. Foto: Shutterstock

Kvinnor får bättre sömn – med vovven som sällskap

Sällskapet kan påverka hur god din nattsömn blir och för kvinnor är det varken en annan människa och inte heller katten som bidrar till bästa sömnen.

Annons:

Den bästa nattsömnen bidrar istället “människans bästa vän” hunden till visar en studie som publicerats i tidskriften Journal of the International Society of Anthrozoology. Lider du generellt av sömnproblem berättar vi mer i den här artikeln om vad du kan göra för att komma till rätta med nattsömnen.

Husdjurens påverkan på vår nattsömn

Syftet med studien var att forskarna ville studera vilken påverkan husdjur har på sömnkvaliteten hos människor. I studien ingick närmare 1 000 kvinnor i USA som fick besvara en enkät kring sömnvanor och husdjur.

Av de tillfrågade uppgav mer än hälften, 55 procent av kvinnorna, att de delade säng med minst en hund. 31 procent delade säng med minst en katt och 57 procent uppgav att dom sov bredvid en människa.

Starka känslor av lugn och trygghet

Studien visar att de kvinnor som sov med en hund i sängen upplevde starkare känslor av lugn och trygghet.

Hundägare uppgav också att de gick och la sig samt vaknade tidigare än kattägare som inte hade någon hund.

Störde inte sömnen särskilt mycket

Forskarna kunde även se, baserat på de svar man fick på enkäten, att allt tyder på att hundar inte alls stör sömnen särskilt mycket.

Katter som delar säng med sina ägare visade sig däremot vara minst lika störande som människor när det kom till att störa nattsömnen.

Annons:

Källor:

An Examination of Adult Women’s Sleep Quality and Sleep Routines in Relation to Pet Ownership and Bedsharing; Christy L. Hoffman Department of Animal Behavior, Ecology, and Conservation, Canisius College, USA

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: