Kvinna och äldre - därför gynnas du av träning!

Kvinna och äldre - därför gynnas du av träning!

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-06-12
Uppdaterad: 2019-06-13
Författare: Anders Åker

Att träning är bra för hälsan kan många skriva under på och en amerikansk studie påvisar ytterligare en fördel med att träna, särskilt för dig som är kvinna och äldre.

Det är amerikanska forskare som i en studie kommit fram till att träning, i olika former, påverkar vår kropps celler. Träning visade sig dessutom särskilt fördelaktig för en specifik grupp människor.

Telpomerer - kroppens skydd

I varje kromosompar i kroppen, längst ut, sitter telomererna. Telomererna hjälper till att skydda kroppens celler från åldrande.

Telomerernas funktion mäts i "korta" eller "långa", där korta är sämre och långa är bättre. Kortare telomerer har kunnat kopplas till åldersrelaterade sjukdomar och även tidigare död.

Gynnas av träning

I studien i Experimental Gerontology undersöktes nästan 1 500 kvinnors med en genomsnittlig ålder på 79 år. Vad forskarna kunde se var att äldre kvinnor, som tränar på olika sätt, har längre telomerer än de kvinnor som inte tränar lika mycket. Forskarna konstaterar därför att äldre kvinnor gynnas av träning.

Dessutom såg man att att ju kraftfullare de äldre kvinnorna gjorde sina övningar, desto längre var telomererna. Så för dig som är kvinna och äldre kan det med andra ord visa sig extra fördelaktigt att ta ett träningspass efter egen förmåga och egna förutsättningar.

 

Veckans fråga

Har den rådande situationen bidragit till att du känner dig ensam?

Nyhetsbrev

E-postadress