Ange ditt sökord

Forskarna menar att vi skulle få en stor hälsovinst av att välja andra proteinkällor än rött kött. Foto: Shutterstock

Forskarna menar att vi skulle få en stor hälsovinst av att välja andra proteinkällor än rött kött. Foto: Shutterstock

Kostforskare: Man ska äta mindre rött kött helt enkelt

"Man ska äta mindre rött kött helt enkelt", det konstaterar en svensk kostforskare efter att nya forskningsresultat har visat att risken att dö i cancer är fyra gånger större för dig som äter rött kött jämfört med personer som väljer andra källor till protein.

Annons:

Risken gäller i alla fall om du är under 65 visar en studie som Sveriges radio rapporterar om.

Rött kött riskfaktor

Att rött kött är en riskfaktor för cancer är känt sedan tidigare, det forskarna har gjort nu är att de har genom en genomgående och omfattande studie lyckats beskriva hur protein i kött påverkar särskilda tillväxtfaktorer i din kropp.

Tillväxtfaktorer som enligt andra studier går att sammankoppla med cancersjukdom.

En stor fläskkotlett om dagen

I den nu aktuella studien menar forskarna att gränsen för mycket protein, så att det bildar en risk, dras vid “tio energiprocent”. Det motsvarar ungefär en stor fläskkotlett om dagen.

Svenskarna äter närmare dubbelt så mycket kött och därför drar man slutsatsen att vi skulle få en stor hälsovinst av att välja andra proteinkällor än rött kött.

Äta mindre rött kött

Till Sveriges radio säger Kerstin Brismar, kostforskare vid Karolinska institutet att studien inte innebär att vi ska sluta äta kött helt. Forskningsresultaten visade däremot att de som inte hade någon förhöjd risk för cancer alls istället hade ätit exempelvis fågel, fisk och grönsaker.

Kerstin Brismar konstaterar därför att “man ska äta mindre rött kött helt enkelt“.

Studie

Levine et al., Low Protein Intake is Associated with a Major Reduction in IGF-1, Cancer, and Overall Mortality in the 65 and Younger but Not Older Population, Cell Metabolism, March 04, 2014.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: