Ange ditt sökord

Kondylom minskade hos unga kvinnor

Kondylom minskade hos unga kvinnor

Antalet fall av kondylom minskar. Det visar en studie från Karolinska institutet och anledningen tros vara den pågående HPV-vaccineringen. 

Annons:

Hos kvinnor i åldern 17-18 år var nedgången över 25 procent under den period som man studerade. Däremot ökade antalet fall något hos unga män under samma period. Kondylom är efter klamydia den vanligaste könssjukdomen i Sverige och drabbar framförallt unga. Det är vanligare hos män än kvinnor.

Glädjande besked

Kondylom, eller könsvårtor, orsakas av humant papillom-virus (HPV). Sedan 2006 har vaccinet funnits tillgängligt i Sverige och det ingår numera i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det innebär att flickor i åldern 11-12 år erbjuds gratis vaccination mot HPV som som ligger bakom de flesta fall av kondylom och även kan leda till livmoderhalscancer.

Amy Levál, doktorand vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet säger i ett uttalande att minskningen av kondylom är “glädjande” och att forskarna tror att även förekomsten av kondylom hos män kommer att minska som en följd av den drastiska minskningen hos kvinnorna.

Minskningen sammanfaller med vaccinering

Den nu aktuella studien har enbart fokuserat på förekomsten av kondylom och man har inte tagit in uppgifter om HPV-vaccinering, forskarna belägger med andra ord inte ett så kallat orsakssamband. Däremot misstänker man, enligt Amy Levál, starkt att det är just vaccineringen som ligger bakom det minskade antalet fall kondylom. 

Anledningen är att sjukdomen minskat drastiskt i den grupp där runt 30 procent är vaccinerade och inte i andra grupper. Den här minskningen sammanfaller med att HPV-vaccinet blev tillgängligt i Sverige. 

Saknats uppgifter

Till skillnad från andra könssjukdomar är inte kondylom anmälningspliktig. Detta har lett till att man tidigare inte har kunnat spåra förekomsten av kondylom hos svenskar. 

För att sammanställa den studie som nu är aktuell har forskarna gått igenom läkemedels- och patientregister för att kunna bilda sig en uppfattning. Man har sammanställt de som under 2006-2010 sökte vård eller behandling för kondylom.

Förhoppningsvis kan alltså framöver förekomsten av kondylom minska hos såväl kvinnor som män.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: