Ange ditt sökord

Bland könssjukdomarna är det klamydia som drabbar flest. Foto: Shutterstock

Bland könssjukdomarna är det klamydia som drabbar flest. Foto: Shutterstock

Klamydia drabbar flest men gonorré ökar stort

Klamydia är den könssjukdom som drabbar allra flest, samtidigt rapporterar Smittskyddsinstitutet en stor ökning av gonorré hos unga.

Annons:

Det som nu oroarforskare är att risken att multiresistent gonorré sprider sig och att man då inte har antibiotika som botar.

Ökning med 50 procent

Under första halvåret i år rapporterades nästan 50 procent fler fall av gonorré jämfört med samma period föregående år. Det skriver TT ibland annat DN.se och i en intervju säger Inga Velicko, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet (SMI) att ”de åldersgrupper som ökar mest är ungdomar och unga vuxna”.

Troliga orsaker tror Ingela Velicko kan vara att rädslan för hiv och aids har minskat och därmed lett till sämre användning av kondom. Det kan även bero på att man numera inom vården har mer effektiva tester som kan upptäcka könssjukdomar. Man ser en ökning hos såväl homo- som heterosexuella.

Nya sexualla kontakter utomlands

Ett annat fenomen som har seglat upp är att hälften av de heterosexuella män som smittades av gonorré fick det utomlands. Då framför allt i Sydostasien.

Det har bidragit till forskarnas oro då det är vanligt med resistenta bakterier i dessa regioner och att det finns en risk att resistenta former av gonorré skulle kunna sprida sig även i Sverige och därmed vara svårare att behandla med antibiotika.

Klamydia drabbar flest

Bland könssjukdomarna är det klamydia som drabbar flest. Jämfört med 2011 såg man en ökning med 4,5 procent när det gällde antalet smittade med klamydia och mer än hälften av de drabbade var kvinnor.

Klamydia kan vara en bidragande orsak till livmoderhalscancer men även ge konsekvenser som inflammationer och till och med sterilitet skriver TT. Det är därför viktigt att både upptäcka och behandla klamydia direkt.

Mer läsning:

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: