Ange ditt sökord

En hög dos flavanoler i en särskilt framtagen dryck visade sig förbättra minnet hos äldre personer och bromsa åldersrelaterad minnesförlust. Foto: Shutterstock

En hög dos flavanoler i en särskilt framtagen dryck visade sig förbättra minnet hos äldre personer och bromsa åldersrelaterad minnesförlust. Foto: Shutterstock

Flavanoler finns förutom i kakaobönor även i teblad och i vissa frukter och grönsaker. Foto: Shutterstock

Flavanoler finns förutom i kakaobönor även i teblad och i vissa frukter och grönsaker. Foto: Shutterstock

Kakao kan förbättra minnet hos äldre

En viss dos kakao skulle kunna ge tillbaka en person i 60-års åldern minneskapacitet som en 30-åring.

Annons:

Det visar forskning från Colombia University i USA. 

Flavanoler i kakao 

Studien utfördes vid Columbia University Medical Centre i New York och forskarna tittade närmare på ålderrelaterad minnesförlust, ett vanligt problem hos äldre som kan göra att man glömmer allt från namn på bekanta till vart man har lagt saker. I studien ingick 37 personer mellan 50 och 60 år uppdelade i två grupper.

En grupp fick dagligen en dryck som innehöll en hög andel (900 mg) flavanoler, ett ämne som finns i kakao och även i teblad och en del frukt och grönsaker. Den andra gruppen fick en liknande dryck men där dosen flavanoler endast var 10 mg. 

Flavanoler hejdade minnesförlust

När man tittade närmare på deltagarna i studien efter tre månader såg man tydliga tecken på att de som fått en hög dos flavanoler i kakaodrycken snabbare och tydligare kunde känna igen visuella mönster. Forskarna kunde se att hos de som fick den högre dosen så fanns även en högre blodtillförsel till hippocampus, en del av hjärnan där nya hjärnceller bildas.

Utifrån resultaten tolkar forskarna det som att flavanolerna i kakaobönor, skulle kunna hejda minnesförlust hos äldre.

Förbättrat minne

I ett pressmeddelande säger huvudförfattaren bakom studien, Scott A Small, att om deltagaren hade minne som en 60-åring så visade studien att efter tre månader hade personen ett genomsnittligt minne som en 30-40 åring. 

Studien, som publicerats i tidskriften Nature Neuroscience, är förmodligen den första som bevisar att man kan förebygga åldersrelaterad minnesförlust genom förändringar i kosten.

Åldrande befolkning

Med tanke på att världen ser en åldrande befolkning är den här typen av forskning relevant och kan hjälpa till att förbättra livskvaliten hos människor. 

Studien betyder dock inte att man ska äta mer choklad då produkten som användes i studien var en särskild dryck framtagen från kakaobönor. Studien undersökte inte heller vilka effekter flavanoler kunde ha på demens utan fokuserade endast på åldersrelaterad minnesförlust, däremot kommer man framöver i fler och större studier studera hälsoeffekterna av kakao och flavanoler på minnet.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: