Ange ditt sökord

Tobiasregistret fungerar som en slags dejtingsajt där man matchar patientens vävnadstyp med givarens. Foto: Shutterstock

Tobiasregistret fungerar som en slags dejtingsajt där man matchar patientens vävnadstyp med givarens. Foto: Shutterstock

Tobiasregistret är uppkallat efter Tobias som avled i en svår blodbristsjukdom endast 17 år gammal.  Foto: Shutterstock

Tobiasregistret är uppkallat efter Tobias som avled i en svår blodbristsjukdom endast 17 år gammal. Foto: Shutterstock

Kärleksbudskap ska rädda liv

För den som drabbats av en livshotande blodsjukdom kan Tobiasregistret vara räddningen, i alla fall för en del av patienterna. Det går snabbt att registrera sig och för att öka antalet registrerade donatorer startar nu Tobiasregistret en rikstäckande kampanj med devisen "Sharing is caring".

Annons:

Tobiasregistret är Sveriges nationella register för givare av blodbildande stamceller.

Sista utvägen

Enligt Tobiasregistret insjuknar varje dag minst en svensk i någon form av livshotande blodsjukdom som exempelvis blodcancer, leukemi. För en del av patienterna är behandling med blodstamceller den sista utvägen.

Den som insjuknat i leukemi kan behöva nya, friska blodstamceller och varje år utförs cirka 250 transplantationer av blodstamceller. Över hälften av patienterna blir friska genom transplantationen.

Svårt att hitta passande givare

Det vanligaste sättet att donera blodstamceller kan jämföras med en utökad blodgivning. Från givarens blod utvinner man blodstamceller varefter blodet återförs, en process som tar ett par timmar. Till skillnad från andra donationer, som enligt Tobiasregistret ofta förknippas med att ge bort organ, så donerar man i det här fallet något som man får tillbaka då kroppen återbildar nya stamceller kontinuerligt.

Ett problem är dock att hitta donatorer och idag hittar en av tre patienter ingen passande givare. Därför startar nu Tobiasregistret en stor kampanj för att få fler att registrera sig som givare.

“Sharing is caring”

Kampanjen går under devisen “Sharing is caring” och ska inspirera fler att inse hur lite som krävs för att potentiellt kunna rädda livet på en medmänniska. Michael Nordh Grate, verksamhetsansvarig på Tobiasregistret menar att om fler kände till hur enkelt det är att registrera liv skulle man ha ett betydlgit större register.

Registrerar dig gör du genom att skicka in ett salivprov per post för att klassa blodstamcellernas vävnadstyp. Själva donationen äger rum först när och om det blir träff med en patient som behöver stamceller av just din vävnadstyp.

En gigantisk dejtingsajt

Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller och är uppkallat efter Tobias som avled i en svår blodbristsjukdom endast 17 år gammal. Till honom hittade man aldrig den givare av blodstamceller som hade kunnat rädda hans liv. Registret fungerar som en slags dejtingsajt där man matchar patientens vävnadstyp med givarens. Eftersom varje individ har en unik vävnadstyp så kan det vara svårt att hitta en passande donator. Var fjärde patient kan få hjälp av ett syskon, övriga är hänvisade till registersökning.

Får man inte träff bland Tobiasregistrets cirka 80 000 registrerade donatorer så kan man behöva söka vidare i internationella register. Det svenska registret är i ständigt behov av nya donatorer.

Happening kring Stureplan i Stockholm

Förutom tunnelbanereklam och annonser på sociala medier så kommer Stureplan att vara centrum för visuella happenings kopplade till Tobiasregistret.

Syftet är att väcka till tanke och insikt om att en liten insats kan betyda hela livet för en annan.

Gå in och registrera dig på www.tobiasregistret.se

Fakta stamceller

Stamceller är källan till alla celler i kroppen. Genom delning ger stamceller antingen nya stamceller eller också utvecklas de till specialicerade celler, som t.ex. hudceller, blodceller eller nervceller De blodstamceller som finns i benmärgen kan ge upphov till alla sorters blodkroppar. Efter en transplantation är det de blodbildande stamcellerna som ger upphov till en ny benmärg.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: