Ange ditt sökord

Molly, 11 år, tänder ljus i sällskap av barn med egna erfarenheter från barncancer, antingen drabbade själva eller har något syskon som drabbats. Fotograf: Ylva Bergman

Molly, 11 år, tänder ljus i sällskap av barn med egna erfarenheter från barncancer, antingen drabbade själva eller har något syskon som drabbats. Fotograf: Ylva Bergman

Internationella barncancerdagen 15 februari – ljusmanifestation landet runt

Den 15 februari är det internationella barncancerdagen. Då anordnas ljusmanifestationer runt om i Sverige för att uppmärksamma barn med cancer. Under 24 timmar spelar dessutom stora svenska streamers dataspel online för att stötta kampen mot barncancer.

Annons:

Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer och cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Cirka 85 procent av barnen överlever idag men det varierar mycket beroende på cancertyp.

Öka medvetenheten om barncancer

Internationella barncancerdagen infaller varje år den 15 februari och uppmärksammas världen över.

Syftet med dagen är att både öka medvetenheten om barncancer och samtidigt visa stöd för de barn och familjer som drabbats.

Ljusmanifestation landet runt

På ett flertal platser i Sverige arrangeras ljusmanifestationer den 15 februari för att uppmärksamma dagen. På Barncancerfondens hemsida tänder även tusentals människor digitala ljus för att visa sitt stöd för de barn och familjer som drabbas. Media är varmt välkomna att ta kontakt med arrangörerna till ljusmanifestationerna. Många har ofta egna berättelser kring sitt engagemang att dela med sig av. Se information om tid, plats och kontaktuppgifter för respektive ljusmanifestation här.

– På internationella barncancerdagen uppmärksammar vi de familjer som varje dag får beskedet som ingen vill ha, att deras barn drabbats av cancer. Tack vare framgångsrik forskning överlever idag 85 procent av de barn i Sverige som drabbas. Men det räcker inte, vi vill att alla barn ska överleva och kunna leva ett liv fritt från komplikationer, säger Thorbjörn Larsson generalsekreterare på Barncancerfonden.

Barncancerfondens vision är att utrota barncancer och även om 85 procent glädjande nog idag överlever uppger Barncancerfonden att 7 av 10 överlevare drabbas av senare komplikationer.

Streamar dataspel i 24 timmar

Under internationella barncancerdagen spelar dessutom stora svenska streamers dataspel online under namnet “Stream of Hope”. Eventet pågår i 24 timmar och syftet är att samla in pengar som går till att stötta barncancerforskningen och ge råd och stöd till de barn och familjer som drabbas.

– Ett barn som behandlas för cancer kan i perioder sakna både ork och möjlighet att träffa kompisar i skolan eller under fritidsaktiviteter. För många har då dataspel, som till exempel Fortnite, blivit en tröst och tillflykt och ett sätt att hålla kontakt med sina vänner. Därför känns det fint att så många streamers har velat vara med oss i Stream of Hope, säger Nathalie Hillerström, projektledare för eventet på Barncancerfonden.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: