Ange ditt sökord

Studien visar nu att husdjur i vissa fall även kan vara något som stoppar människor från att begå självmord. Foto: Shutterstock

Studien visar nu att husdjur i vissa fall även kan vara något som stoppar människor från att begå självmord. Foto: Shutterstock

Husdjur kan förebygga självmord hos äldre

För många är ett husdjur så mycket mer än ett sällskap och för en del kan ett husdjur till och med vara livräddande.

Annons:

Det visar en studie från Australien. 

Skänker glädje och mening med livet

Forskning har visat att människor påverkas positivt av att ha ett husdjur och att den fysiska kontakten med ett husdjur utlöser kemiska reaktioner i vår hjärna som bidrar till välmående. Något som många djurägare skriver under på.

En mindre studie från Australien visar nu också att husdjur i vissa fall även kan vara något som stoppar människor från att begå självmord.

Bromsade självmordstankar

Totalt ingick 35 personer över 60 år i studien där de intervjuades om sina husdjur och resultatet överraskade forskarna. Förutom att man beskrev att husdjuren hjälpt dem att hitta en mening med tillvaron upplevde man även en känsla av att vara behövd.

Dessutom beskrev flera hur djuren hjälpt till att bromsa självmordstankar.

Kan vara ett hjälppmedel

Forskarna bakom studien poängterar att samtidigt som edt finns många fall där husdjur inte är lösningen vid självmordstankar så skulle husdjur faktiskt kunna vara ett hjälpmedel när tankar på självmrod dyker upp.

Många äldre lider av ensamhet och forskarna spekulerar i hur man kan använda kunskapen till att bättre förebygga ensamhet och självmord hos äldre. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: