Ange ditt sökord

Nivån av testosteron är den högsta runt 40 års ålder och sjunker sedan gradvis.  Foto: Shutterstock

Nivån av testosteron är den högsta runt 40 års ålder och sjunker sedan gradvis. Foto: Shutterstock

Hur gör man ett testosterontest?

Ett testosterontest kontrollerar nivån på det manliga könshormonet testosteron i blodet. Testosteron påverkar sexuella funktioner och utveckling. Hos män tillverkas hormonet i stora mängder i testiklarna. Hos både män och kvinnor produceras testosteron i små mängder i binjurarna och hos kvinnor i äggstockarna.

Annons:

Före puberteten är testosteron nivån hos pojkar normalt låg. Testosteron ökar när puberteten genomgås. Nivån av testosteron är den högsta runt 40 års ålder och sjunker sedan gradvis. Kvinnor har en mycket mindre mängd testosteron i sina kroppar i jämförelse med män.

SHBG-test

Testosteron spelar en viktig roll i hela kroppen hos både män och kvinnor. Det påverkar hjärnan, ben och muskelmassa, fettfördelning, kärlsystemet, energinivåer, genitala vävnader och sexuell funktion. Ett SHBG-test kontrollerar nivån på det manliga könshormonet testosteron i blodet. Det mesta testosteronet i blodet är bundet till ett protein som kallas sex hormone binding globulin (SHBG). Testosteron påverkar sexuella funktioner och utveckling.

Ett viktigt hormon

Hos män tillverkas hormonet i stora mängder i testiklarna. Hos både män och kvinnor produceras testosteron i små mängder i binjurarna och hos kvinnor i äggstockarna. Före puberteten är testosteron nivån hos pojkar normalt låg. Testosteron ökar när puberteten genomgås. Nivån av testosteron är den högsta runt 40 års ålder och sjunker sedan gradvis.

Kvinnor har en mycket mindre mängd testosteron i sina kroppar i jämförelse med män. Men testosteron spelar en viktig roll i hela kroppen hos både män och kvinnor. Det påverkar hjärnan, ben och muskelmassa, fettfördelning, kärlsystemet, energinivåer, genitala vävnader och sexuell funktion. Testosteronnivåer varierar under hela dagen. De är normalt högst på morgonen och lägst på kvällen.

Varför behöver man analysera provet?

Testosterontest kan göras för att se varför en man har problem att bli pappa (infertilitet). En låg halt testosteron kan leda till ett lågt spermieantal. Det kan också vara ett sätt att undersöka en mans sexuella problem. Att ha en låg nivå av testosteron kan sänka en mans sexlust eller förhindra erektion (erektil dysfunktion). Testet kan göras för att kontrollera om testosteronsänkande läkemedel fungerar som avsett hos en man med långt framskriden prostatacancer. Det kan ske för att hitta orsaken till osteoporos hos en man.

För kvinnor kan det göras för att undersöka varför en kvinna utvecklar manliga egenskaper, såsom överdriven hårväxt i ansiktet och på kroppen och en djup röst, eller varför hon har oregelbundna menstruationer.

Om jag har ett lågt värde – vad kan det bero på?

Hos män eller pojkar som har gått igenom puberteten, kan en låg nivå av testosteron orsakas av problem med testiklarna. Det kan också orsakas av behandling med det kvinnliga könshormonet östrogen, ett problem med hypofysen, eller flera olika kroniska sjukdomar, eller alkoholism. Hos kvinnor kan en låg nivå av testosteron orsakas av en underaktiv hypofys, Addisons sjukdom, förlust av äggstockfunktionen genom sjukdom eller kirurgi, och vissa läkemedel (t.ex. kortikosteroider eller östrogen).

Att vara väldigt överviktig, med långvarig kronisk smärta, eller ta smärtstillande läkemedel kan sänka nivån på SHBG. Detta minskar också den totala testosteronnivån.

Om jag har ett högt värde – vad kan det bero på?

I vissa fall kan abnormt höga värden vara orsakade av cancer. Du bör tala med din läkare.

Annons:

Artikeln är publicerad i samarbete med www.werlabs.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: