Ange ditt sökord

Barnläkaren Jonas Ludvigsson i Örebro har studerat Harry Potters hälsa utifrån ett medicinskt perspektiv. Foto: Shutterstock

Barnläkaren Jonas Ludvigsson i Örebro har studerat Harry Potters hälsa utifrån ett medicinskt perspektiv. Foto: Shutterstock

Harry Potter kan lida av posttraumatisk stress

Den omåttligt populära trollkarlen Harry Potter har analyserats med hänsyn till medicinska aspekter. Slutsatsen blir bland annat att Harry Potter kan lida av posttraumatisk stress.

Annons:

Det skriver Sveriges Radio P4 Örebro på sin hemsida.

Åkommor och sjukdomar

Det är barnläkaren och forskaren Jonas Ludvigsson som i en ny bok försöker reda ut just hur många åkommor och sjukdomar som drabbar Harry Potter i de sju böckerna om hans liv.

Efter att ha analyserat samtliga böcker ur en medicinsk synvinkel säger Jonas Ludvigsson till Sveriges radio att “det är ett under att han klarar sig så länge som han gör”.

Posttraumatisk stress

Förutom till exempel brutna armar som förvandlas till gummi är det främst Harry Potters ständiga huvudvärk som är ett problem.

Här menar Jonas Ludvigsson att även om ärret i pannan i sig kan orsaka smärta är det mer troligt att huvudvärken handlar om någon av följande tre orsaker: migrän, posttraumatisk stress eller helt enkelt att Voldemorts själ till viss del tagit plats i Potters huvud. Harry Potters huvudvärk uppstod nämligen efter en strid med Voldemort, Potters nemesis i böckerna. Om Voldemort förde över sin själ kan det bero på det man ser inom transplantationskirurgin, att kroppen reagerar på ett främmande organ.

Tintin och Kapten Haddock

Tidigare har Jonas Ludvigsson även gjort medicinska analyser av seriefigurer som Tintin och Kapten Haddock. Till radion förklarar han att skriva en bok om Potters medicinska åkommor har vuxit fram med åren. Jonas Ludvigsson har också gjort en granskande analys av barna Hedenhös matavanor.

Boken om Harry Potter finns att laddan er som e-bok hos bland annat den digitala bokhandeln “Kindle”.

Källa: Sveriges radio

Ladda ner boken “Diseases, Injuries and Death in the Harry Potter Books: A systematic Review of the Seven Books” – Jonas Ludvigsson and Julie Labes, 11 February 2014, Kindle eBook

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: