Ange ditt sökord

Högt blodtryck och övervikt ökar risken att dö vid prostatacancer

Högt blodtryck och övervikt ökar risken att dö vid prostatacancer

Om du är man och har prostatacancer så ökar risken att dö i sjukdomen om du dessutom har högt blodtryck och är överviktig.

Annons:

Prostatacancer är som bekant den vanligaste cancerformen bland svenska män. Dessutom är det den sjukdomen som tar flest manliga liv. Det har nu kommit fram nya rön som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Cancer, att de som har övervikt eller högt blodtryck ökar risken att dö i prostatacancer. Forskarna fann ingen motsvarande ökning av risken att få sjukdomen. Resultatet är huvuddelen i den stora europeiska studien som letts av forskare vid Umeås universitet.

Stor studie

Man studerade sammanlagt närmare 300.000 mäns data från hälsokontroller i Sverige, Norge och Österrike och kopplade ihop dessa till risken för prostatacancer.

I uppgifterna använde man männens kroppsvikt, längd, blodtryck, blodsocker samt blodfetter. Därefter följde man männen i genomsnitt tolv år. Av dessa var det 6 673 personer som fick diagnosen prostatacancer och av dem avled 961 personer av sjukdomen. 

Riskökningen störst för de män med högt blodtryck

För de personer som hade högt blodtryck var riskökningen tydligast. I den femtedel som hade högsta systoliska blodtrycket (det högre värdet) var dödsrisken 62 procent högre än de män som befann sig i den femtedel som hade det lägsta blodtrycket. 

Sambandet mellan prostatacancer, övervikt och högt blodtryck

Christel Höggström, doktorand vid Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap, som är huvudförfattaren till artikeln har kommenterat att ”vi spekulerar i att övervikt och högt blodtryck har betydelse för hur aggressiv prostatacancern blir och att det är detta som ökar risken för att dö i sjukdomen”.

När det gäller övervikt och prostatacancern så har Häggström kommenterat att de tidigare inte har vetat så mycket om själva sambandet mellan metabola syndromet och prostatacancer. Men att deras resultat antyder på att en relation mellan metabola riskfaktorer och prostatacancer som likar den man tidigare har sett för övervikt. Med andra ord att de ökar risken för att man ska dö om man får prostatacancer

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: