Ange ditt sökord

Kost nya unika patientsmatssystem som infördes under 2014. Systemet innebär att patienterna erbjuds 20 olika maträtter att välja på vid varje måltid. Foto: Shutterstock

Kost nya unika patientsmatssystem som infördes under 2014. Systemet innebär att patienterna erbjuds 20 olika maträtter att välja på vid varje måltid. Foto: Shutterstock

Här hittar du landets bästa sjukhusmat

Sveriges bästa sjukhusmat är utnämnt och det är ett helt nytt à la cartesystem med 20 valbara maträtter som ligger bakom framgången hos vinnaren.

Annons:

Utnämningen baseras på ett benchmarkingprogram som redovisnings- och konsultföretaget EY genomför årligen och där Västmanlands sjukhus i Västerås hamnar på första plats för 2014.

Alla landsting inbjuds att vara med

Det är femte året i rad som samtliga landsting i Sverige bjuds in att vara med i det landstings-gemensamma benchmarkingprogrammet som anordnas av EY. Landstingen utvärderades sjukhusvis efter resultaten inom områdena ekonomi, servicenivå och kundnöjdhet.

Resultaten vägdes sedan samman och jämfördes med varandra i en slutlig ranking. I den samman-ställningen rankas Kost som bäst i Sverige för resultatet på Västmanlands sjukhus Västerås.

20-rätters à la carte

Kost nya unika patientsmatssystem som infördes under 2014. Systemet innebär att patienterna erbjuds 20 olika maträtter att välja på vid varje måltid, något som Kost menar gör att patienten hela tiden kan hitta något han/hon är riktigt sugen på och längtar efter att få serverat. Det är samma maträtter som serveras vid varje måltid vilket ger hög valfrihet men samtidigt möjligheten att äta en favorit flera gånger. För de som önskar finns det även möjlighet att välja en av nio olika desserter. Menyn finns i tryckt format och ligger på varje patients sängbord så de kan välja mat själva i lugn och ro.

– Vi har tagit fram ett för Sverige helt nytt unikt system för mat till patienter som vi kallar 20-rätterssystemet, säger Kost verksamhetschef Marcus Jonasson.

Minskat matsvinn

En av de största ekonomiska vinningarna med systemet är att matsvinnet vid tillagning och dukning har minskat kraftigt från 25 till 4 procent.

Det i kombination med minskade personalkostnader och lägre livsmedelskostnader har minskat de totala kostnaderna med drygt sex miljoner kronor.

Ökad kundnöjdhet

Införandet av 20-rätterssystemet har gett ett antal mycket positiva effekter. I senaste kundenkäten ökade antalet patienter som är nöjda med matens smak och utseende med hela 15 procentenheter.

– Sedan tidigare är vi på Kost nominerade till Götapriset som går till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor, säger Kost förvaltingschef Kristina Lönn. Att vi nu följer upp det med att bli rankade bäst i Sverige på patientmat är otroligt roligt och ett tecken på att vi hittat ett nytt framgångsrikt sätt att arbeta på som med all säkerhet kommer sprida sig till andra landsting i Sverige.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: