Ange ditt sökord

Sex har ingen åldersgräns och du blir aldrig för gammal! Foto: Shutterstock

Sex har ingen åldersgräns och du blir aldrig för gammal! Foto: Shutterstock

Hälften av alla seniorer att deras sexliv är sämre idag än vad det var för 10 år sedan. Foto: Shutterstock

Hälften av alla seniorer att deras sexliv är sämre idag än vad det var för 10 år sedan. Foto: Shutterstock

Oavsett om du är ensam eller i en relation, ha gärna sex med dig själv, då behöver du inte tänka på någon annan. Foto: Shutterstock

Oavsett om du är ensam eller i en relation, ha gärna sex med dig själv, då behöver du inte tänka på någon annan. Foto: Shutterstock

Hälften av alla seniorer önskar att de hade mer sex

Mer än hälften av alla seniorer tycker att deras sexliv är sämre idag än vad det var för tio år sedan, och nästan lika många önskar att de hade mer sex.

Annons:

Seniorers sexualitet är ett ämne som ofta är beslöjat i en dimma av tabu. I en ny undersökning skingras denna dimma och ljus kastas på de frågor som många inte talar om.

Sexet tynar bort – i omvärldens ögon

Från tidig ålder blir vi människor fostrade in i en värld där sex är ständigt närvarande. Men någonstans efter 60 börjar sexet sakta tyna bort – ämnet blir tabubelagt och kroppen slutar att, i omvärldens ögon, vara sexuell.

Kvinnor blir mormödrar, män blir gubbar och det sexuella samspelet upphör. I omvärldens ögon. Men denna bild stämmer inte överens med verkligheten.

Vill ha mer sex

Undersökningen visar nämligen att nästan hälften av alla svenskar mellan 65 och 84 år önskar att de hade mer sex. Enligt undersökningen anser också nästan hälften att sex är viktigt och majoriteten tänker på sex minst en gång i månaden och över hälften tänker på sex någon gång i veckan.

Ändå är det färre än hälften som faktiskt har sex någon gång under ett helt år och över hälften av seniorerna uppger att de aldrig, eller mer sällan än årligen, har sex. Nästan lika många önskar dessutom att de hade mer sex.

Lusten finns fortfarande 

Även om lusten inte är riktigt lika stark som den varit tidigare finns den fortfarande där, och starkast är lusten på kvällen och morgonen. Lusten blir också starkare under sommaren, precis som hos den yngre målgruppen.

Ändå tycker över hälften av alla seniorer att deras sexliv är sämre idag än vad det var för 10 år sedan. Och med tanke på hur lite det pratas om sex bland människor över 65, kan situationen uppfattas tämligen hjälplös, utan att den egentligen behöver vara det.

Aldrig för gammal för sex

Undersökningen påvisar genomgående skillnader mellan kvinnor och män. Nästan dubbelt så många män som kvinnor tycker dessutom att deras sexliv har varit lika bra livet igenom. Om ett aktivt sexliv är att önska är det definitivt männen som drar vinstlotten.

– Du är aldrig för gammal för sex. Många har sex långt upp i åldrarna, men det pratas det sällan om, och därför kan man som senior känna sig osäker när man träffar en ny partner. Även om sjukdomar och mediciner kan påverka den sexuella lusten, förmågan och känslan ska man komma ihåg att sex kan vara så mycket mer än samlag – det gäller att våga pröva sig fram och hitta sätt som funkar för en själv och ens partner, säger Gunilla Larsson, legitimerad barnmorska och sexolog.

Gunillas tipsar samtidigt om hur du som senior får ett bättre sexliv, till exempel att ha sex när man känner sig som mest utvilad och avspänd, många föredrar till exempel morgonsex just därför.

– Prova olika hjälpmedel och tillbehör som kan underlätta och förbättra ditt sexliv – vanlig rapsolja eller mandelolja från apoteket funkar till exempel fantastiskt som glidmedel. Prata med din läkare om du upplever sex som svårt. Ibland kan förändringar av läkemedelsval vara positivt! Ha gärna sex med dig själv, då behöver du inte tänka på någon annan. Våga prata om sex och våga framförallt ha sex. Sex har ingen åldersgräns och du blir aldrig för gammal!

Siffror från undersökningen

 • 47%, av alla svenskar mellan 65 och 84 år önskar att de hade mer sex.
 • 51% av seniorerna uppger att de aldrig, eller mer sällan än årligen, har sex
 • 42% av seniorerna som har sex någon gång under ett helt år.
 • 46% anser att sex är viktigt.
 • 70% tänker på sex minst en gång i månaden.
 • 54% tänker på sex någon gång i veckan.
 • 28% tänker på sex dagligen.
 • 47%, önskar att de hade mer sex.
 • 64% tycker att deras sexlust var som starkast i åldern 25–44.
 • 13% av männen tycker att deras sexliv har varit lika bra livet igenom.
 • 8% av kvinnorna tycker att deras sexliv har varit lika bra livet igenom.
 • 21% av alla män över 65 uppger att de har sex någon gång i veckan,.
 • 8% alla kvinnor över 65 uppger att de har sex någon gång i veckan.
 • 13% av männen anger att de har sex någon gång i månaden.
 • 6% av kvinnorn anger att de har sex någon gång i månaden.
Annons:

Källor:

Data baserad på extrapolering av en Ipsos ASI-undersökning genomförd 15-23 jan 2015, bland ett representativt urval av 2000 personer 18 till 65 i Sverige, detta har kombinerats med den totala populationen ur åldersgruppen (Eurostat 2013). Match, ”Lovegeist 2018”, 2018, Ourtime.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: