Ange ditt sökord

I ensamhushåll noterades lägre risk för hjärtinfarkt och stroke hos hundägarna. Foto: Shutterstock

I ensamhushåll noterades lägre risk för hjärtinfarkt och stroke hos hundägarna. Foto: Shutterstock

Grattis hundägare – ni löper minskad risk att dö i hjärtsjukdom

Forskning visar att hundägare har lägre risk att dö av hjärtsjukdom och det gäller i synnerhet singelhushåll med fyrbenta vänner.

Annons:

Det är en grupp svenska forskare som har studerat sambandet mellan hundägande och hjärt-kärlhälsa. Forskarna använde information från bland annat hundägarregistret och Svenska Kennelklubbens för att studera kopplingen mellan hundägande och hjärt- kärlhälsa.

Målet var att studera skillnaden

I studien ingick över 3,4 miljoner tidigare hjärtfriska svenskar i åldern 40-80 år.

Målet med studien var att forskarna ville undersöka om hundägares risk för hjärt- kärsljukdom och död skiljer sig från personer som inte har hund.

Hade lägre risk att dö

Studien visar att hundägare hade lägre risk att dö av hjärtsjukdom eller av andra orsaker under den totalt tolv år långa uppföljningsperioden.

I ensamhushåll noterades också en lägre risk för hjärtinfarkt och stroke hos hundägarna.

Tydligast i ensamhushåll

Tove Fall är veterinär och docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet och har tillsammans med sin doktoranden Mwenya Mubanga lett studien.

I en kommentar konstaterar Tove Fall att ett mycket intressant fynd i studien var att resultaten var tydligast i ensamhushåll. Att vara ensamstående har tidigare rapporterats som en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom och det verkar som att en hund kanske kan neutralisera denna överrisk.

Hund kan kompensera i ensamhushåll

Studien visar att hundägare hade lägre risk att dö av hjärtsjukdom eller andra orsaker under den tolv år långa uppföljningsperioden. I ensamhushåll noterades också lägre risk för hjärtinfarkt och stroke hos hundägarna.

Ett annat intressant fynd var att ägare till olika raser skiljde sig åt tydligt vad gällde hjärt-kärlhälsa, och man observerade till exempel att ägare till hundar av olika jaktraser utmärkte sig som friskare.

Oklart varför hundägare är friskare

Tove fall konstaterar att den här sortens studier kan visa på samband mellan omgivningsfaktorer och sjukdomar i stora befolkningsgruppen. De kan dock inte ge svar på om och hur hundar faktiskt skyddar från hjärtsjukdom och förtida död.

– De associationer vi ser kan bero att hundar påverkar ägarens livsstil och välbefinnande positivt. Det kan också vara så att de personer som väljer att skaffa hund redan från början har lägre risk för hjärtkärlsjukdom exempelvis genom en aktiv livsstil, säger Tove Fall.

Fakta svenska register

Sverige har en viktig roll i registerforskning eftersom man till skillnad från många andra länder använder unika personnummer för all offentlig förvaltning. Register över befolkningen och hälsoregister hos Socialstyrelsen håller bra hög kvalitet och hög täckningsgrad.

Ägarregistrering av hundar hos Jordbruksverket är obligatoriskt sedan 2001, vilken vanligtvis sker när valparna undersöks och id-märks inför försäljning. Forskarna använde denna information från Jordbruksverkets och också Svenska Kennelklubbens register som länkades anonymt till befolknings- och hälsodata.

Fakta studien

Forskarna bakom studien kommer från Uppsala universitet, Karolinska Institutet, Stanford University och Sveriges Lantbruksuniversitet, och har använt information från sju olika nationella register, inklusive Jordbruksverkets hundägarregister samt Svenska Kennelklubbens register för att studera kopplingen mellan hundägande och hjärt- kärlhälsa.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: