Grapefruktjuice hjälpte i samband med cancerbehandling

Grapefruktjuice hjälpte i samband med cancerbehandling

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2012-08-08
Författare: Anders Åker

Forskare har sett att upptaget av cancermedicin kan öka med hjälp av grapefruktjuice.

Det rapporterar bland annat Dn.se Det är forskare vid University of Chicago Medicine som presenterar en studie som visar att medicineringen om den togs i kombination med ett glas grapefruktjuice kunde minskas med två tredjedelar. Lägre dosering kan minska biverkningar och även påverka kostnaderna för medicineringen.

Ett glas grapefruktjuice om dagen

Sirolimus är en substans som används för att hämma spridningen av cancer i hjärnan och blodet. I studien deltog 138 patienter som blivit ordinerade sirolimus. De fick även ett glas grapefruktjuice om dagen.

Forskarna kunde se att patienterna som drack grapefruktjuice behövde 25 - 35 miligram sirolimus som optimal dosering mot de 90 miligram de som inte drack juicen behövde. 

Positiva resultat

Generellt ges, enligt Dn.se, rådet att du som äter läkemedel ska vara försiktig med att äta/dricka grapefrukt. De resultat forskarna nu har kommit fram till visar däremot att grapefrukt kan ha positiva effekter i samband med läkemedelsbehandling.

Även om man testade ett annat ämne (ketokonazol) för att se om det hade någon effekt, vilket det hade, anser forskarna ändå att grapefruktjuicen är bättre att använda sig av då den är såväl naturlig som mer kostnadseffektiv. 

Mer läsning:

 

Veckans fråga

Har du en privat sjukförsäkring?

Nyhetsbrev

E-postadress