Ange ditt sökord

Gillar du ordvitsar – då kan din hjärna ha en stark sammankoppling

Gillar du ordvitsar – då kan din hjärna ha en stark sammankoppling

Forskare har studerat vad det är som sker i vår hjärna när vi ställs inför en ordvits och kunde se att ordvitsar faktiskt verkar avslöja något om din hjärnfunktion.

Annons:

Det är amerikanska forskare vid University of Windsow i Ontario som har publicerat studien. 

Fick titta på ord

För att du ska förstå och uppskatta en ordvits krävs att kommunikationen mellan dina hjärnhalvor, den vänstra och den högra, fungerar bra. 

I din vänstra hjärnhalva finns språkcentrat vilket är det som hjälper dig förstå de språkliga aspekterna i en ordvits. Den högra hjärnhalvan reder i sin tur ut ordens dubbla betydelser, vilket sker något senare även om det rör sig om ganska korta intervaller. 

Jämförde reaktionstid 

För att ta reda på hur hjärnan hanterar humor bjöd forskarna in ett antal deltagare för att närmare studera hur hjärnan fungerar i samband med exempelvis en ordvits. Genom att jämföra tiden det tog att reagera hos deltagarna kunde forskarna se vilken hjärnhalva som var dominant. 

I studien lät man deltagarna titta på ord som ingick i ordvitsar. Deltagarna gjorde detta på omväxlande höger och vänster synfält och forskarna kunde därefter studera hjärnaktiviteten.

Vänster och höger hjärnhalva

Själva förståelsen och innebörden av orden tolkas och föstås med hjälp av den vänstra hjärnhalvan. När den högra hjärnhalvan kopplas på, vilket sker ganska snabbt, bildar den här en effekt som blir en oväntad innebörd av ordet, en ordvits.

Forskarna bakom studien har valt att kalla effekten av en lyckad ordvits för en “surprise reinterpretation”, en överraskande omtolkning.

Stark koppling i hjärnan

Studien ger en insyn i hur vår hjärna fungerar och är sammansatt. Man kunde se att en förutsättning för att förstå en ordvits är att hjärnhalvorna är sammankopplade och att det därför kan vara ett tecken på att den kopplingen är stark om du förstår och uppskattar ordvitsar. Hos personer som inte uppskattar en ordvits skulle man därför kunna dra slutsatsen att kopplingen är svagare.  

Man har tidigare sett att personer med hjärnskador har kunnat haft kvar förståelsen av ett skämt men upplevt problem att uppfatta humor. Därför hoppas forskarna bakom studien att studien kan ge ökad förståelse hur man rehabiliterar patienter med hjärnskador för att återfå en stark koppling mellan de båda hjärnhalvorna. 

Annons:

Källor:

Scientific american

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: