Ange ditt sökord

Ett snabtb tempo är när du går och blir andfådd och svettig menar forskarna bakom studien. Foto: Shutterstock

Ett snabtb tempo är när du går och blir andfådd och svettig menar forskarna bakom studien. Foto: Shutterstock

Gå snabbt – lev längre!

Forskning visar på en koppling mellan ditt gångtempo och risken att dö av hjärt- kärlsjukdom och att medelsnabb gångtakt är allra bäst för hälsan.

Annons:

Studien har publicerats i tidskriften British Journal of Sport Medicine.

Stor andel data till grund

Forskarna vid universitetet i Sydney som ligger bakom studien tittade närmare på dödsorsaken hos 50 000 personers. Man undersökte även vilket gångtempo personerna i studien hade haft.

I sammanställningen av studien tog man sedan hänsyn till andra faktorer som övrig fysisk aktivitet, ålder, kön och BMI hos deltagarna.

Medelsnabb gångtakt bäst

Vad som är rask takt är individuellt beroende på hur vältränad man är men forskarna bakom studien anser att sju kilometer i timmen är ett snabbt tempo. Ett mått, menar forskarna, är att utgå från att ett snabtb tempo är när du går och blir andfådd och svettig. Enligt studien minskar risken för hjärt- kärlsjukdom med 20 procent om du har en medelsnabb gångtakt.

Personerna som drar störst fördel av att hålla en rask takt är personer över 60 år, de kunde minska risken med en för tidig död med 53 procent.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: