Ange ditt sökord

Ett högt tempo och att prestera mycket kan leda till att du fastnar i ett ekorrhjul  som i sin tur kan leda till ett destruktivt beteendemönster. Foto: Shutterstock

Ett högt tempo och att prestera mycket kan leda till att du fastnar i ett ekorrhjul som i sin tur kan leda till ett destruktivt beteendemönster. Foto: Shutterstock

Fullspäckat familjeschema kan vara destruktivt beteendemönster

Fullplanerade veckor med hektiska scheman kan leda till att familjer fastnar i destruktiva beteendemönster.

Annons:

Det säger psykologen Jenny Klefbom till TT Nyhetsbyrån.

Otrolig logistik

För en del familjer så är allt från vardagskvällar till helger fullplanerade med en komplicerad och otrolig logistik bakom för att få allting att fungera. I dagens samhälle finns det dessutom knappt någon gräns för hur många aktiviteter barn, och föräldrar, kan ha under en normal vecka.

Jenny Klefbom menar att den livsstilen kan vara roligt men till en viss gräns, en gräns som kan övergå till att bli destruktiv. 

Destruktivt beteendemönster

Att vara van vid ett högt tempo och att prestera mycket kan leda till att du fastnar i ett ekorrhjul som går snabbare och snabbare säger Jenny Klefbom till TT. Ofta är det högpresterande personer som har den här typen av livsstil.

Högpresterande personar kan precis som personer som är långtidssjukskrivna eller har en mer passiv livsstil, det vill säga motsatsen till de högpresterande personerna, fastna i ett destruktivt beteendemönster. Ett destruktivt beteendemönster kan i sin tur leda till depression eller annan psykisk ohälsa skriver TT.

Håller bort allvarliga känslor

Många trivs med ett högt tempo och en hektisk livsstil. Jenny Klefbom tycker ändå det det är viktigt att tänka på att det finns en risk att du håller bort allvarliga känslor och “förlorar djupet på något sätt” när allt är schemalagt.

Om du får känslan av att livet trots högt tempo och en intensiv livsstil är innehållslöst kan det vara ett tecken på att du behöver mer tid till dig själv och att fundera på vad du själv vill istället för att fokusera på vad du tror förväntas av dig.

Annons:

Källor:

TT

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: