Ange ditt sökord

Den typ av bastubad som har undersökts i studien är klassisk finsk sauna, med hög luftfuktighet och en temperatur på mellan 70 och 80 grader. Foto: Shutterstock

Den typ av bastubad som har undersökts i studien är klassisk finsk sauna, med hög luftfuktighet och en temperatur på mellan 70 och 80 grader. Foto: Shutterstock

Frekvent bastubad minskar risken för stroke

Badar du bastu flera gånger i veckan? Grattis, för dig som badar bastu ofta kan nämligen risken att drabbas av stroke minska rejält.

Annons:

Det enligt en studie från Östra Finlans universitet.

Kartlagt levnadsvanor

Forskarna bakom studien har kartlagt levnadsvanorna hos fler än 1 600 kvinnor och män som bastar olika mycket. Vid sammanställningen justerade man resultaten för en stor mängd andra riskfaktorer vid stroke som rökning, motionsvanor, kroppsmassa och alkoholvanor.

Den typ av bastubad som har undersökts i studien är klassisk finsk sauna, med hög luftfuktighet och en temperatur på mellan 70 och 80 grader. I undersökningen har ingen hänsyn tagits till hur lång tid de medverkande tillbringat i bastun.

Bastubad bra för hälsan

Resultatet visar att om du badar bastu mellan fyra och sju gånger i veckan löper du 61 procent lägre risk att drabbas av stroke. Även personer som bastar två till tre gånger i veckan får hälsomässiga fördelar, även om riskerna för stroke inte minskar lika mycket.

För den som bastar två till tre gånger i veckan gick risken för stroke istället ned med 14 procent.

Ingen nyhet men ändå överraskande

Att bastubad är bra för hälsan har forskare slagit fast även i tidigare studier där man bland annat har sett att bastubadning minskar riskerna för hjärt- kärlsjukdomar, demens och högt blodtryck. Det som händer när du badar bastu är att de perifera blodkärlen vidgas och blodtrycket minskar.

Hans Hägglund arbetar som professor i hematologi och verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala och är styrelseledamot i Svenska bastuakademien. Till TT Nyhetsbyrån säger Hans Hägglund att han förvånades över de stora siffrorna som presenterades i den nya studien men bekräftar samtidigt att bastubad ändå är hälsosamt för kroppen. Själv badar han bastu fyra till fem gånger i veckan och förordar bastubad med varm rekommendation:

– Ju tidigare man lägger sig till med ett hälsosamt liv, desto större effekt. Sen är ju bastu inte bara hälsosamt, utan även väldigt trevligt, säger Hans Hägglund.

Fakta Stroke

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. Stroke är en av våra största folksjukdomar. I Sverige får cirka 25 000 personer stroke varje år, en person var 20e minut. Medelåldern för insjuknande i stroke är 75 år, men hela 20 procent av de drabbade är under 65 år. Stroke är den sjukdom som kräver flest vårddagar inom den somatiska (kroppsliga) sjukvården och beräknas kosta samhället 18 miljarder kronor per år (i enlighet med Riksstroke). Internationellt sett är stroke den största orsaken till invaliditet och den tredje största orsaken till död. Ungefär 80 miljoner människor i världen lever med konsekvenserna efter stroke, för att inte tala om de cirka 250 miljoner nära familjemedlemmar som på olika sätt påverkas av stroke. Stroke är således ett globalt hälsoproblem. Källa: Strokeförbundet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: