Ange ditt sökord

Nya framsteg inom prostatacancerforskningen ger pris till umeåforskare. Foto: Getty Images

Nya framsteg inom prostatacancerforskningen ger pris till umeåforskare. Foto: Getty Images

Forskning om prostatacancers spridning prisas

Cancerfondens pris går i år till forskaren Maréne Landström som med sitt team har hittat en komponent som ger spridning av prostatacancerceller. Detta öppnar upp för nya behandlingsalternativ i framtiden.

Annons:

Umeåforskaren Maréne Landström prisas för sitt arbete

Maréne Landström, en framstående forskare från Umeå universitet, har tilldelats årets Cancerfonds pris för sin banbrytande forskning kring prostatacancers spridning. Hennes forskarteam har identifierat en specifik signalkomponent som används av prostatacancerceller för att sprida sig.

Ny behandlingsväg för att förhindra prostatacancers spridning

Landströms forskning har potentialen att öppna upp nya behandlingsvägar för att förhindra spridning av prostatacancer, vilket är av stor betydelse för överlevnaden hos drabbade patienter. Genom att förstå hur cancerceller använder en särskild signalkomponent för att reglera sin aggressivitet, har forskarteamet utvecklat en specialiserad antikropp som fungerar som en stoppkloss för denna komponent.

Framtiden för prostatacancerbehandlingar

Det nya läkemedel som baseras på Maréne Landströms forskning har potential att hjälpa patienter som lider av prostatacancer och andra typer av cancer med spridningsrisk. Forskargruppen hoppas snart kunna påbörja kliniska studier för att utvärdera läkemedlets effektivitet.

En erkänd forskningsinsats

Cancerfonden belönar Maréne Landström med sitt pris för årets cancerforskare, en utmärkelse som riktar strålkastarljuset mot forskare som arbetar hårt för att besegra cancer. Genom sitt långvariga och ihärdiga arbete har Maréne Landström nått en punkt där ett nytt cancerläkemedel är en realistisk möjlighet.

Patienternas roll i forskningen

Maréne Landström poängterar vikten av patientperspektivet inom forskningen och hur det kan bidra till att forma och förbättra behandlingsstrategier. Genom att involvera patienter tidigt i forskningsprocessen kan man få värdefulla insikter och resultat som kan gynna alla som drabbas av cancer.

Läs om prostatacancer.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: