Ange ditt sökord

Läsk med artificiella sötningsmedel kan öka risken för stroke.  Foto: Shutterstock

Läsk med artificiella sötningsmedel kan öka risken för stroke. Foto: Shutterstock

Forskare varnar: Lightläsk kan öka risken för stroke

Många väljer sockerfria läskedrycker ur hälsosynpunkt men nu visar forskning att den här typen av drycker istället ser ut att öka risken för sjukdomar.

Annons:

Det är amerikanska forskare vid Albert Einstein College of Medicine i USA som nu går ut och i en analys varnar för hälsoriskerna med så kallad “light-läsk”. Analysen har publicerats i tidskriften Stroke.

Women’s Health Initiative

Varningen bygger på en analys av drygt 81 000 kvinnor i åldrarna 50 till 79 år och som har deltagit i studien Women’s Health Initiative, på svenska Kvinnohälsoinitiativet.

Deltagarna i studien rekryterades mellan åren 1993 och 1998 och följdes i genomsnitt under tolv år. Tre år in i studien fick kvinnorna bland annat svara på frågor om sin konsumtion under tre månader när det kom till just light-läsk.

Tydligt samband mellan light-läsk och ökad risk för stroke

Enligt forskarnas analys finn det ett tydlgit samband mellan mängden light-läsk och risken att drabbas av stroke. Det gäller framförallt hjärtinfarkt eller ischemisk stroke, det vill säga när en blodpropp täpper till ett av de blodkärl som förser hjärnan med blod. De kvinnor som drack två eller fler burkar läsk om dagen hade en 23 procent högre risk att drabbas av stroke under uppföljningstiden jämfört med de kvinnor som drack en burk eller mindre i veckan.

Risken för hjärtsjukdom och hjärinfarkt var förhöjd med 29 respektive 31 procent.

Oroväckande samband

Studien är en så kallad observationsstudie, det vill säga forskarna analyserar data och lägger fram teorier baserat på kunskapen från den data man har gått igenom. Det betyder att man inte kan uttala sig om ett orsakssamband, det vill säga om det verkligen var läsken som orsakade riskökningen eller om det var något annat.

Trots det menar forskarna att sambandet är oroväckande nog och att den aktuella forskningen, tillsammans med andra obesverationsstudier, visar att articifiellt sötade drycker som light-läsk kanske inte är så ofarliga och att hög konsumtion är associerad med en förhöjd risk för stroke.

Fakta stroke och hjärtinfarkt

Varje år drabbas omkring 30 000 personer av stroke och det förekommer lika ofta hos både män och kvinnor. De flesta som får stroke är äldre personer. Har man förmaksflimmer ökar risken för stroke, men det finns ett enkelt sätt att upptäcka förmaksflimmer och därmed förebygga risken för stroke. En stroke sker oftast i de delar av blodomloppet i hjärnan som är störst och mest aktiva. Tillståndet leder till syrebrist i hjärnan, vilket kan skada de funktioner som styrs av de områden där blodproppen eller blödningen sitter. De flesta som drabbas av en stroke är över 65 år men även yngre kan drabbas. Riskerna att få stroke kan öka genom rökning, högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes eller om man har förmaksflimmer. Därför är det viktigt med behandling och att man aktivt förebygger risken för blodproppar.

Ungefär 90 000 personer vårdas varje år på hjärtintensivavdelning på sjukhus i Sverige för symtom på kranskärlssjukdom varav en tredjedel har hjärtinfarkt och en tredjedel har instabil kranskärlssjukdom. Det är lika vanligt bland kvinnor som bland män, med den skillnaden att män brukar få det 10 år tidigare i livet. Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i vårt land och svarar för ungefär 30 % av alla dödsfall.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: