Ange ditt sökord

Forskare bakom studien menar att studien inneburit extremt viktiga fynd för den som lider av högt blodtryck. Foto: Shutterstock

Forskare bakom studien menar att studien inneburit extremt viktiga fynd för den som lider av högt blodtryck. Foto: Shutterstock

Forskare: Inga fördelar för hälsan genom att minska på saltet

Det har länge varit en allmän uppfattning att mindre salt i maten kan innebära fördelar för hälsan men en ny studie menar däremot att det inte alls finns några hälsomässiga fördelar med att äta lite salt. Svenska forskare menar dock att man ska ta studien med en nypa salt.

Annons:

Den aktuella studien har presenterats i tidskriften The Lancet.

Deltagare från flera länder

I sudien ingick deltagare från 49 länder och allt som allt deltog 130 000 personer.

Vi sammanställningen av studieresultatet drog forskarna slutsatser som går emot det som anses vara den gängse uppfattningen kring rekommendationer för saltintag hos människor.

Ingen fördel med lite salt i maten

Det forskarna såg var att personer som äter lite salt (mindre än tre gram per dag) faktiskt löper högre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke och död jämfört med personer som äter normala mängder (5-6 gram per dag).

Resultatet av studien stödjer en redan befintlig tanke om att du som lider av högt blodtryck och som äter mycket salt bör minska saltintaget men inte som tidigare till låga nivåer utan till normala. Om saltintaget blir lägre än så ökar istället risken för sjukdom och död, oavsett blodtryck.

Viktiga fynd

En av forskarna bakom studien, Andrew Mente vid McMaster university i Kanada, bekräftar i en kommentar att inte ens personer med högt blodtryck har nytta av att äta lite salt.

Tvärtom, något som enligt Andrew Mente är extremt viktiga fynd för den som lider av högt blodtryck.

Ser på studien med försiktighet

Lena Hultén är professor i klinisk näringslära och hon säger till TT att man bör se på studiens resultat med försiktighet. Till skillnad från Andrew Mente vill inte Lena Hultén dra slutsatsen att de som äter lite salt löper risk för hjärtinfarkt.

Att studien bygger på att flera människor tillfrågas vad de äter menar Lena Hultén är en svaghet då man inte har alla uppgifter i forskningen som till exempel eventuell förekomst av redan befintlig sjukdom hos deltagarna.

Annons:

Källor:

Svenska dagbladet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: