Forskare: Då ska du ta din blodtrycksmedicin

Forskare: Då ska du ta din blodtrycksmedicin

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-10-28
Uppdaterad: 2019-10-30
Författare: Anders Åker

Vilken tid på dygnet du tar din blodtrycksmedicin kan vara avgörande inte bara för att stabilisera blodtrycket utan även för att minska risken för sjukdom och förtida död.

Det är spanska forskare vid Universidade de Vigo i Spanien som konstaterar detta i en ny studie.

Lottades till när på dygnet de skulle ta blodtrycksmedicin

Den aktuella studien bygger på data från totalt 19 000 patienter i Spanien. I Sverige äter hundratusentals svenskar äter varje dag någon form av blodtrycksmedicin.

Slumpen fick avgöra vilka av patienterna som skulle ta sin blodtrycksmedicin på morgonen respektive kvällen.

Halverad risk för sjukdom och död

Resultatet visade att äta blodtrycksmedicin vid sänggåendet är bättre än att äta det på morgonen. Förutom att blodtrycket stabiliserades minskades risken för sjukdom och förtida död.

För dom som tog medicinen på kvällen var risken nästan halverande när det gällde sjukdom och död jämfört med dom som tog medicinen på morgonen.

Viktig dialog med läkare

Vilka läkemedel man tar är nästan alltid individuellt och därför är det viktigt att du för en dialog med behandlande läkare om hur din medicinering ser ut och är upplagd.

Det gäller även om man vill förändra något, som tid på dygnet du tar medicinen, eller om du vill äta någon form av läkemedel eller naturläkemedel som skulle kunna påverka din befintliga behandling. Är du osäker, fråga alltid vården först innan du ändrar något med din medicinering.

 

Veckans fråga

Hur ofta känner du dig ensam?

Nyhetsbrev

E-postadress