Ange ditt sökord

Studien är en observationsstudie men visar ändå på ett behov av att ha koll på matvanor och ökade hälsorisker. Foto: Shutterstock

Studien är en observationsstudie men visar ändå på ett behov av att ha koll på matvanor och ökade hälsorisker. Foto: Shutterstock

Forskare: Ökad risk för stroke om du äter vegetariskt

Du som äter vegansk eller vegetarisk kost kan ha lägre risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom men en ökad risk för stroke.

Annons:

Det visar en studie som publicerats i tidskriften British Medical Journal.

48 000 studiedeltagare

Studien har anlayserat data från ett långsiktigt forskningsprojekt, EPIC-Oxford studien, som tittar närmare på kost och hälsa. Totalt ingick 48 000 personer som studerats under 18 år. Hälften av deltagarna, som rekryterats mellan åren 1993 och 2001, var köttätare, 16 000 vegetarianer eller veganer och 7 500 pescetarianer (äter inte rött kött eller fågel men utesluter varken fisk, skaldjur, ägg eller mejeriprodukter).

När deltagarna åter deltog i studien 2010 tillfrågades man om sina kostvanor. Forskarna tog även hänsyn till deltagarnas tidigare sjukdomshistoria, eventuell rökning och fysisk aktivitet.

Lägre risk för hjärt- kärlsjukdom – ökad risk för stroke

Bland studiedeltagarna förekom 2 820 fall av hjärt- kärlsjukdom och 1 072 fall av stroke, däribland 300 fall av hemorragisk stroke. Forskarna konstaterar i sin studie att veganer och vegetarianer löper 22 procents lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom jämfört med de som åt kött, motsvarande siffra för pescetarianerna var 13 procent.

Samtidigt såg man att de som åt en växtbaserad kost hade en 20 procent högre risk att drabbas av stroke. Forskarnas teori är att det kan kopplas till en brist på vitamin B12 som man som vegetarian eller vegan kan drabbas av.

Observationsstudie

Experter som granskat studie konstaterar att även om resultaten är intressant kan man inte med säkerhet säga att det finns ett direkt samband. Det beror på att studien är en så kallad obseervationsstudie och det föreligger en möjlighet att kopplingen mellan kost och hjärt- kärlsjukdom och stroke faktiskt inte har något med kosten att göra utan kan bero på andra skillnader mellan de personer som inte åt kött.

Sedan studiens början har synen på kost och hälsa förändrats hos allmänheten och forskningen har även visat på direkta samband mellan processat kött, rött kött och en ökad risk för tarmcancer. Det har bidragit till en ökad medvetenhet och till viss del även förändrad kost. Experternas rekommendation till alla är att äta en välplanerad och välbasanerad kost.

Råd till veganer och vegetarianer

För dig som är vegan och vegetarian behöver du ändå ta särskild hänsyn för att få i dig tillräckligt av vissa näringsämnen. Personer som äter kött, mjölkprodukter och fisk får vanligtvis i sig den mängd vitamin B12 som behövs, vilket bidrar till att blod och nervsystem mår bra. Veganer däremot kan drabbas av en brist på B12 även om det återfinns i vissa former av livsmedel.

Järnupptaget försämras också när man inte äter kött vilket betyder att man behöver äta mat eller tillskott som bidrar till att man får i sig det järn man behöver.

Annons:

Källor:

BBC, Livsmedelsverket, Hjärt- lungfonden

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: