Ange ditt sökord

Gör som latinamerikanerna, fokusera på det positiva i livet så uppskattar du livet mer. Foto: ChicagoStockPhotography / Shutterstock.com

Gör som latinamerikanerna, fokusera på det positiva i livet så uppskattar du livet mer. Foto: ChicagoStockPhotography / Shutterstock.com

Folket som är lyckligast i världen

Jordens lyckligaste folk hittar du till skillnad från förra året inte längre i norden. Men svenskarna hamnar i topp i ett annat avseende. 

Annons:

Danskarna, som låg i topp 2013 har nämligen halkat ner från förstaplatsen över vilket folk som är lyckligast enligt den nya Galluprapporten. Totalt ingick 135 länder i undersökningen. 

Olika parametrar

Till grunden för undersökningen ligger en rad olika parametrar som visar hur människor i de olika länderna uppskattar sin tillvaro. Bland annat bedöms hur bra hälsa människor har, hur nöjda de är med sin ekonomi, hur mycket de uppskattar sitt samhälle och om de känner att de har ett meningsfullt liv.

Dessa data sammanställs sedan på årsbasis i en rapport av det välrenommerade Gallupinstitutet. 

Jordens lyckligaste folk

I år visar rapporten att två centralamerikanska länder ligger överst på listan över jordens tio lyckligaste folk. Panama ligger i topp och på andra plats hamnar Costa Rica.

Danmark halkar ner på en tredjeplats följt av Österrike. 

De lyckligaste tio

  1. Panama
  2. Costa Rica
  3. Danmark
  4. Österrike
  5. Brasilien
  6. Uruguay
  7. El Salvador
  8. Sverige
  9. Guatemala
  10. Kanada 

Uppskattar livet mest

I rapporten konstaterar Gallup att anledningen till att just latinamerikaner är det folk som uppskattar livet mest speglar en kulturell tendens, nämligen att fokusera på det positiva i livet.

Panama låg i topp i hela fyra av fem kategorier och 61 procent av panamanerna är i åtminstone tre avseenden nöjda med sina liv.

Åttonde plats 

Sverige återfinns på en åttonde plats. Men på ett område ligger faktiskt svenskarna överst, nämligen ekonomin.

Enligt Gallup är 72 procent av svenskarna nöjda med sin ekonomi och det är faktiskt den högsta siffran i hela undersökningen. 

Annons:

Källor:

TT, Gallup (sammafattning på engelska, PDF)

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: