Ange ditt sökord

Deltagare som åt en vegetarisk kost kombinerat med fisk löpte hela 43 procent mindre risk att insjunkna i tjocktarmscancer. Foto: Shutterstock

Deltagare som åt en vegetarisk kost kombinerat med fisk löpte hela 43 procent mindre risk att insjunkna i tjocktarmscancer. Foto: Shutterstock

Fisk och grönsaker i kombination gav bäst skydd mot tjocktarmscancer

Den som äter vegetariskt löper mindre risk att drabbas av tjocktarmscancer visar en ny studie och allra bäst skydd får du om du kombinerar grönsaker och fisk i din kost.

Annons:

Det visar en stuidie från universitetet Loma Linda i USA.

Hälften av deltagarna vegetarianer

Totalt har forskarna bakom studien följt 77 659 personer som följer “en hälsosam livsstil”. Av de som deltog i studien var över hälften, 52 procent, vegetarianer.

Deltagarna följdes under sju år och fick regelbundet besvara frågeformulär och uppföljningsenkäter.

Fisk i kost gav bäst skydd

När man sammanställde all data från formulären och enkäterna visade det sig att de som inte åt kött löpte 22 procent mindre risk att drabbas av koloncancer jämfört med de deltagare som åt kött.

Vad som också framkom var att deltagare som åt en vegetarisk kost kombinerat med fisk löpte hela 43 procent mindre risk att insjunkna i tjocktarmscancer.

Nyttiga omega 3-fettsyror

En av orsakerna till fiskens betydelse för resultatet tros vara de nyttiga omega 3-fettsyror som finnsi fisk. Men, professor Michael Orlich som ledde studien, säger samtidigt att skyddet inte behöver komma enbart från fisk.

Att personer som åt en vegetarisk kost och även fisk fick ett extra skydd kan även bero på just kombinationen fisk och högre grönsakskonsumtion.

Vegetariska fördelar

Innan man kan visa vad de stora skillnaderna i skydd mot koloncancer beror på behövs fler studier konstaterar Michael Orlich. Sedan tidigare har det visat sig att grönsaker kan motverka exempelvis hjärt- kärlsjukdom och typ 2-diabetes.

Michael Orlich tror att vegetarianernas fördelar kan bero på en mix av att de äter mindre hälsovådligt kött och mer fiberrika grönsaker.

Fakta tjocktarmscancer (koloncancer)

  • En av de vanligaste cancerformerna i Sverige.
  • Det är oftast äldre personer som får cancer i tjocktarmen, medan det är ovanligt att personer under 40 år insjuknar.
  • Om tjocktarmscancern sitter i de nedersta 15 centimeterna av tarmen kallas det ändtarmscancer. Tumörer i andra delar av tjocktarmen kallas för tjocktarmscancer.
  • Orsaken till sjukdomen är oklar, men om det finns tjock- eller ändtarmscancer i släkten är risken större att man själv blir sjuk. En del kroniska tarmsjukdomar, som ulcerös colit och Crohns sjukdom, ökar också risken. Om man tillhör någon av dessa riskgrupper är det viktigt att bli undersökt regelbundet.

Vanliga symtom som kan bero på tjocktarmscancer

  • Det blöder från tarmen. Det kan visa sig som rent blod eller vara blandat med avföringen.
  • Dina avföringsvanorna förändras, antingen genom att man bajsar oftare eller mer sällan än tidigare, eller genom att avföringen ändrar form och utseende.
  • Du känner dig trött och får hjärtklappning.
  • Du får ont i magen.
  • Avföringen innehåller slem.
  • Du får svårt att bajsa och det känns som att man inte lyckas tömma tarmen helt.

Om du misstänker att du har cancer i tjocktarmen, kontakta en vårdcentral. Har du blod blandat med avföringen eller märker att avföringsvanorna förändras ska du söka vård på en vårdcentral. Om du plötsligt får mycket ont i magen ska du söka vård direkt på en akutmottagning.

Annons:

Källor:

Linda University, 1177

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: