Ange ditt sökord

Att titta på gamla foton eller filmer kan hjälpa demensdrabbade att kommunicera och stärka identiteten. Foto: Shutterstock

Att titta på gamla foton eller filmer kan hjälpa demensdrabbade att kommunicera och stärka identiteten. Foto: Shutterstock

Filmer från förr hjälper demensdrabbade

När Erik Kotschacks mamma drabbades av demens upptäckte han att det finns gott om barnprogram medan utbudet för de allra äldsta är obefintligt. Sedan 2017 gör Traditions-TV inkluderande filmer om livet från förr i ett långsamt tempo som passar demensdrabbade. Det handlar om årstider, högtider, musikkändisar och roande händelser som är presenterade utifrån åskådarens förutsättningar.

Annons:

Många undersökningar visar att just reminiscensmetoden (exempelvis att filmer från förr kan hjälpa demenshandikappade att kommunicera), ger personer med demens ökad självkänsla, trygghet och stärkt identitet.

Det är fyra år sedan Lidingöbon Erik Kotschack, 62, startade något han kallar för ”Traditions-tv”. Webbplatsen innehåller korta tv-program i lugnt tempo med minnen från förr, ämnade för de allra äldsta och demensdrabbade.
– Det handlar om igenkänningens glädje. Med respekt för alla äldre, säger producenten Erik Kotschack.

Hela kanalen Traditionstv bygger på inkludering på lika villkor där tre målgrupper ingår: demensdrabbade, anhöriga och personal.
-Jag ser projektet inte bara som minnen från förr för de drabbade utan även som ett stöd för de anhöriga, liksom för alla inom äldreomsorgen, berättar producenten.

Nu presenteras ”Din Stad”, regionalt anpassade filmer från hela Sverige. De är ytterligare ett stöd i en inkluderande demensomsorg. Filmerna kan också ses som ett integrationsprojekt eftersom många utrikesfödda arbetar inom äldreomsorgen. Här får de lära sig om svenska traditioner, hembygd och livet från förr. “Din Stad” har hittills producerat Lidingö, Härnösand, Båstad, Ljusdal och Bollnäs. Filmerna från Din Stad ligger på YouTube, Svenskt Demenscentrum, Kulturarenan och givetvis www.traditionstv.se.

Annons:

Källor:

Traditionstv.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: