Ange ditt sökord

"Att vi startar stiftelsen i Tims namn är ett sätt att hedra hans minne och verka i hans anda" skriver artistens familj. Foto: Shutterstock

Familjen Bergling startar stiftelse till minne av Avicii – ska fokusera på psykisk ohälsa

Med Tim Bergling Foundation vill Tim "Avicii" Berglings familj hedra artisten som tragiskt avled under förra året. Stiftelsen ska fokusera på att stötta arbete mot psykisk ohälsa och självmord.

Annons:

Efter att under en längre tid till och från ha mått psyiskt dåligt valde Avicii att avsluta sitt liv endast 28 år gammal. Nu vill artistens familj stötta personer och organisationer som arbetar med att förebygga psykisk ohälsa och självmord.

“Stiftelsen ska vara evig”

I ett pressmeddelande skriver Tim Berglings Berglings familj att “stiftelsen ska vara evig” och att “stiftelsen inledningsvis kommer stiftelsen att fokusera på att stödja personer och organisationer som arbetar förebyggande inom områdena psykisk ohälsa och suicid”.

Avicii ville göra skillnad och donerade under sin karriär stora summor till välgörande ändamål och andra områden som stiftelsen kommer att verka inom är klimat, biståndsverksamhet, hotad natur och utrotningshotade djurarter.

Hedra minnet av Avicii

Stiftelsen kommer att starta inom kort enligt pressmeddelandet och stipendiaterna får lov att vara både svenska och internationella. I pressmeddelandet betonas avslutningsvis att Tim Bergling ville göra skillnad.

”Att vi startar stiftelsen i Tims namn är ett sätt att hedra hans minne och verka i hans anda, med kärlek, Tims familj.”

Fakta Tim “Avicii” Bergling

Föddes 8 september 1989. Inledde karriären redan som 16-åring och spred remixer av elektronisk musik på olika internetforum, ett arbete som snart ledde till skivkontrakt och singeln ”Levels” från 2011 som snabbt blev en succé. Debutalbumet ”True” kom två år senare och nådde topp tio-placeringar i fler än femton länder. På skivan fanns låten ”Wake me up” som nådde förstaplaceringar på en lång rad listor i Europa och var en tid den mest spelade låten på strömningstjänsten Spotify. Han tilldelades bland annat två Grammisar, Musikexportpriset, Platinagitarren. Denniz Pop Awards ”Grand Prize”, P3 Guld i kategorin ”Årets dans” och Rockbjörnen. En stor del av hans tid upptogs av omfattande turnéer men 2016 slutade han turnera på grund av hälsoproblem. Avicii var en av Sveriges största artister när han gick bort den 20 april 2018.

Varningstecken – och så kan du hjälpa

 • Du kan rädda liv genom att räcka ut en hjälpande hand.
 • Så tveka inte att försöka tala med den som har självmordstankar.
 • Genom samtal kan du få personen att söka hjälp.
 • Varningssignaler för självmord och självmordsförsök är bland andra:
 • Förändringar i beteendet. Var alltid uppmärksam på om någon inte längre är sig lik eller om du oroar dig för personen.
 • Om personen är lynnig, ledsen, tillbakadragen, talar om hopplöshetskänslor, känner sig hjälplös och värdelös, inte bryr sig om sitt utseende, uttrycker dödstankar – exempelvis genom teckningar, berättelser och sånger – tar avsked av folk i sin omgivning och/eller ger bort ägodelar. En del ägnar sig åt riskfyllt och självdestruktivt beteende.
 • Ibland kan en självmordsnära person upp­levas som ovanligt lugn av sin omgivning. Var uppmärksam på detta då det kan tyda på ett tyst ­beslut att fullfölja sin självmordsplan.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt eller behöver prata med någon:

 • Självmordslinjen som drivs av föreningen Mind Tel: 90101 eller chatt. Öppet dygnet runt.
 • Hjälplinjen Tel: 0771-22 00 60. Alla dagar kl.13-22.
 • Jourhavande medmänniska Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.
 • BRIS vuxentelefon Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag kl. 9–12.
 • BRISBarnens hjälptelefon Tel: 116 111, måndag-söndag kl. 14-21.
 • SPES telefonjour Tel: 08-34 58 73. Alla dagar kl. 19-22. SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.
 • Sjukvårdsupplysningen På telefonnummer 1177 får du ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården. Om du behöver akut hjälp, ring 112.
Annons:

Källor:

NASP

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: