Ange ditt sökord

Undersökningen visar att 8 av 10 inte tycker att det är viktigt att det serveras alkohol i samband med julbord med familjen/släkten.  Foto: Shutterstock

Undersökningen visar att 8 av 10 inte tycker att det är viktigt att det serveras alkohol i samband med julbord med familjen/släkten. Foto: Shutterstock

För många påverkas jul- och nyårsfirandet negativt av alkohol

För många påverkas jul- och nyårsfirandet negativt på grund av andras alkoholkonsumtion och kvinnor är särskilt utsatta.

Annons:

Att alkoholhaltiga drycker förekommer i samband med jul och nyår är mer regel än undantag men en ny undersökning visar att många skulle ha ett bättre jul- och nyårsfirande om de drack mindre alkohol.

Kvinnor påverkas särskilt negativt

En färsk undersökning visar att drygt 4 av 10 av de tillfrågade anser att deras jul- och nyårsfirande har påverkats negativt på grund av andras alkoholkonsumtion.

När man delade upp undersökningen visade det sig att kvinnor var särskilt utsatta, hela51 procent av kvinnorna upplever att andras alkohol har en negativ inverkan på jul- och nyårsfirandet medan motsvarande siffra för männen låg på 38 procent.

Dåligt med självinsikt

När det kom till huruvida man själv uppfattar att man påverkar någon annans firande negativt var det sämre ställt. Endast 16 procent av de tillfrågade uppelvde att de själva genom sin alkoholkonsumtion påverkade jul- och nyårsfirandet för andra.

– Vid jul och nyår dricks det mycket alkohol vilket leder till oro och obehag för många, inte minst barn. Vi behöver bli bättre på att prata med varandra om hur vi vill ha det med alkohol i samband med högtider. Om du tycker att det dricks för mycket eller vill förändra sättet ni dricker alkohol på, säg det. Du är antagligen inte ensam om att tycka så men någon måste vara först med att lyfta frågan. Julen är en uppskattad högtid för många vuxna men framförallt är det barnens högtid. Hur påverkar de vuxnas drickande dem och vilka traditioner för vi vidare? Det är viktigt att vi funderar på om vår egen och andras alkoholkonsumtion verkligen bidrar till att göra det trevligare för alla, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Bättre jul och nyår utan alkohol

Trots att det är mer eller mindre standard med alkoholhaltiga drycker på jul och nyår är det långt ifrån alla som tycker att det är viktigt. I undersökningen svarade 8 av 10 att det faktiskt inte är viktigt att det i samband med julbord med familjen och släkten serveras alkohol.

Dessutom tror hela 75 procent att deras jul- och nyårsfirande faktistk skulle bli lika bra, eller till och med bättre, om ed drack mindre alkohol.

Tre tips inför jul- och nyårsfirandet

  1. Alkoholtjata inte. Respektera om någon inte vill dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket. Tjata inte utan låt människor bestämma själva.
  2. Ifrågasätt alkoholkulturen. Om du inte tycker att ni ska dricka alkohol, säg det. Idag finns det många alkoholfria drycker som passar minst lika bra.
  3. Fundera över ditt eget drickande. Tänk på hur din egen alkoholkonsumtion påverkar andra. Bidrar den verkligen till att det blir trevligare för alla?

Fakta IQ

IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget som startade i maj 2005.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: