Ange ditt sökord

Under Euromelanoma-veckan erbjuds möjligheten att träffa en hudspecialist som kan undersöka eventuella hudförändringar, helt utan remisskrav. Foto: Shutterstock

Under Euromelanoma-veckan erbjuds möjligheten att träffa en hudspecialist som kan undersöka eventuella hudförändringar, helt utan remisskrav. Foto: Shutterstock

Euromelanoma-veckan 2019 – remissfria besök till hudspecialister

Om du har en hudfläck eller andra hudförändringar som du har funderat på att kolla upp så har du möjlighet att göra det under Euromelanoma-veckan den 13-17 maj. Då kan vem som helst, utan krav på remiss, boka tid hos någon av de deltagande hudmottagningarna.

Annons:

Euromelanoma-veckan är en årlig satsning som uppmanar människor att regelbundet kontrollera och agera vid en misstänkt hudförändring. Temat för 2019 är förnekelse.

Uppvisar riskfyllt beteende trots kunskap

Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna och dessutom en cancerform som ökar allt mer. Detta trots att många av oss är väl medvetna om riskerna med att vistas i solen under längre perioder och ofta slarvar med ordentligt solskydd. 

Årets tema på Euromelanoma-veckan är därför förnekelse; vi vet att vi ska bli misstänksamma om vi upptäcker hudförändringar, men all kunskap till trots så fortsätter vi att visa upp ett riskfyllt beteende och ignorerar tecknen. 

Besök hudläkare utan krav på remiss 

Under Euromelanoma-veckan erbjuds därför möjligheten att träffa en hudspecialist som kan undersöka eventuella hudförändringar. Normalt sett behöver du en remiss för att komma till en hudspecialist, men under den här veckan är det flera mottagningar som erbjuder remissfria besök. 

Själva undersökningen kostar som ett vanligt läkarbesök. Här kan du se en lista på alla deltagande hudmottagningar

Fler yngre personer borde koll upp hudfläckar 

Åsa Ingvar är hudläkare vid Skånes Universitetssjukhus och ansvarig för Euromelanoma-veckan i Sverige. Hon säger att initiativet är den enda riktiga hudcancersatsningen som görs i Sverige. Det finns därmed förbättringspotential, inte minst eftersom man i australienska studier har sett att tätare kampanjer har bidragit till ökad medvetenhet och lett till att antalet hudcancerfall har stabiliserat och även börjat sjunka i de yngre befolkningsgrupperna. Det är bra men man skulle också vilja att fler yngre personer undersökte sina hudfläckar.

Enligt Yvonne Brandberg, psykolog och professor i vårdvetenskap på Karolinska Institutet, så är det inte bara kunskap som spelar in. Rädsla för resultatet och en tro att ”det berör inte mig” är andra avgörande faktorer. Hon menar att det är de personer som är lagom oroliga som tar sig till en läkarundersökning. Själv hoppas hon att vi istället ska få ett förändrat ideal som säger att det är snyggast att ha sin naturliga hudfärg. 

Om Euromelanom 

Euromelanoma-veckan är ett europeiskt initiativ som stöds av bland andra Strålsäkerhetsmyndigheten, Cancerfonden, Svenska läkaresällskapet och 1177.

Annons:

Källor:

Sveriges radio, SVT nyheter, Euromelanoma

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: