Ange ditt sökord

7-8 portioner om dagen kan påverka unga människors humör. Foto: Shutterstock

7-8 portioner om dagen kan påverka unga människors humör. Foto: Shutterstock

Ett äpple om dagen

En Nya Zeeländsk studie visade att frukt och grönsaker kan göra dig mer lugn, glad och energisk.

Annons:

Men det gäller att du äter rätt mängd med frukt och grönt för att det ska ge ett resultat, det skriver bland annat Svenska dagbladet. Studien genomfördes på 281 ungdomar i 20-årsåldern.

Förde matdagbok

Deltagarna i studien fick under 28 dagar föra mat- och känslodagbok. De redovisade alltså såväl vad de åt som vilket humör de hade. 

Studien, som genfördes vid Otago-universitetet på Nya Zeeland visade att ungdomar som åt frukt och grönt rapporterade att de dagen efter kände sig lugnare, fick mer energi och var gladare.

Rätt mängd frukt

För att det skulle göra någon skillnad i humöret behövde ungdomarna äta sju-åtta portioner frukt och grönt varje dag. Det är en större mängd än man generellt rekommenderad, fem om dagen. 

Forskarna bakom studien konstaterar att man skulle behöva rekommendera att unga personer åt 7-8 portioner frukt och grönt per dag för att det skulle ge en positiv förändring. Man räknar en portion frukt eller grönsaker som vad du kan få rum med i handen eller i en halv kopp.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: